Pet domaćih i tri strane tvrtke zainteresirane za Hotel Plat

Bez autora
Jan 25 2015

Na natječaj za prodaju Hotela Plat, vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, u prvom neobvezujućem krugu prodaje svoju ponudu, uz zaposlenike i Upravu Hotela predalo je 5 hrvatskih tvrtki te po jedna iz SAD-a, Švicarske i Francuske. U neobvezujućem krugu prodaje, krajem prošle godine pristiglo je devet pisama namjere, među kojima i zaposlenika s upravom Hotela Plat, koji su se jedini javno oglasili da su ga poslali. Imena ostalih ponuđača nisu objavljivana, što su iz DUUDI-ja objasnili neobvezujućim postupkom u kojem nemaju obvezu objave. Kako Hina doznaje od izvora koji su hteli ostati anonimni, riječ je o tvrtkama Nautički centar Trogir, KHA četiri iz Zagreba, Adriainvest inženjering iz Zagreba, Delta savjetovanje iz Zagreba, 3E Turizam iz Slunja, Netex Inc. iz SAD-a, Swiss Liegenschaften AG iz Švicarske te Eco services SAS, registriran u Dubrovniku, a osnivač mu je istoimena francuska tvrtka.

Pet domaćih i tri strane tvrtke zainteresirane za Hotel PlatNa natječaj za prodaju Hotela Plat, vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, u prvom neobvezujućem krugu prodaje svoju ponudu, uz zaposlenike i Upravu Hotela predalo je 5 hrvatskih tvrtki te po jedna iz SAD-a, Švicarske i Francuske.

U neobvezujućem krugu prodaje, krajem prošle godine pristiglo je devet pisama namjere, među kojima i zaposlenika s upravom Hotela Plat, koji su se jedini javno oglasili da su ga poslali. Imena ostalih ponuđača nisu objavljivana, što su iz DUUDI-ja objasnili neobvezujućim postupkom u kojem nemaju obvezu objave.

Kako Hina doznaje od izvora koji su hteli ostati anonimni, riječ je o tvrtkama Nautički centar Trogir, KHA četiri iz Zagreba, Adriainvest inženjering iz Zagreba, Delta savjetovanje iz Zagreba, 3E Turizam iz Slunja, Netex Inc. iz SAD-a, Swiss Liegenschaften AG iz Švicarske te Eco services SAS, registriran u Dubrovniku, a osnivač mu je istoimena francuska tvrtka.

Po podacima iz sudskog registra, kao i sa njihovih službenih stranica, iza Nautičkog centra Trogir stoji Željko Baotić, inače zastupnik 'Mercedesa' u Hrvatskoj. Netex je američka tvrtka specijalizirana za savjetovanje i istraživanje tržišta u turizmu, dok je osnivač tvrtke KHA četiri tvrtka Karisma Hotels Adriatic, vezana uz koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića.

Iza tvrtke Adriainvest stoje, pak, Vladimir Mrčela i Anka Radosović, poznati, među ostalim, po hotelijerskim ulaganjima na zadarskom području. Eco services SAS registriran je u Dubrovniku, a osnivač joj je istoimena tvrtka iz Francuske. U Hrvatskoj je zastupaju Pero Prižmić i Munib Korkut.

Delta savjetovanje je tvrtka koja se uz savjetovanje bavi i trgovinom nekretnina, a u istu kategoriju spada i švicarska tvrtka Swiss Liegenschaften AG, koja je dio švicarske Fischer-Buchschacher grupe koja se bavi kupnjom i prodajom od dionica i nekretnina do intelektualnih prava.

Slunjski 3e Turizam, prema podacima iz sudskog registra zastupa pak Ante Zloić, javnosti među ostalim poznat i kao projektant 50 milijuna eura vrijedne ideje o Periski (Pinna Nobilis), tj. plovećem kongresnom centru.

Ostaje za vidjeti koja će od spomenutih tvrtki predati i obvezujuću ponudu za kupnju Hotela Plat.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nedavno su objavili uvjete prodaje za Hotele Plat, u drugom pokušaju u zadnjih godinu dana. Utvrđena je početna cijena za 92,49 posto državnog udjela u toj tvrtki od gotovo 100 milijuna kuna, isto kao i u lanjskom neuspjelom pokušaju prodaje. No, upravno vijeće CERP-a promijenilo je ostale uvjete.

Zaposlenici Hotela Plat nedavno su upozorili na natječaj u kojem se "ne štiti ni poslovna djelatnost te hotelske kuće kao ni sami radnici". Sporno im je što u odluci i pozivu koji je raspisao CERP 19. prosinca 2014. godine nema uvjeta po kojem je najbolji ponuditelj onaj koji osim najveće kupovne cijene preda i obvezan Plan ulaganja.

Naime, prema prvom natječaju iz srpnja prošle godine tražio se obvezni Plan ulaganja težak najmanje 92 milijuna kuna uz ugovornu kaznu od 15 milijuna kuna u slučaju neispunjavanja obveza, a investicija se morala napraviti 'sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji na način da svi smještajni objekti Društva moraju biti kategorizirani minimalno kategorijom četiri zvjezdice'.

Takvog uvjeta u novom natječaju koji je u tijeku nema, a CERP i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) potencijalnim investitorima sada ostavljaju mogućnost, a ne obvezu dostave Plana ulaganja. Kao osiguranje od odustajanja ili odstupanja od dostavljenog Plana, CERP navodi ugovornu kaznu u iznosu od 10 milijuna kuna.

Valja naglasiti i kako je prvi natječaj propisivao da je najbolji ponuditelj "onaj koji ponudi najveću kupovnu cijenu i ispuni ostale uvjete natječaja", dok taj članak u odluci iz prosinca za najboljeg ponuditelja navodi samo onog koji "ponudi najveću kupovnu cijenu".

Direktor Hotela Plat Pero Matić ističe da radnici u ovu utrku za vlasništvom jedini ulaze s planom ulaganja koji proizlazi iz njihova plana restrukturiranja na koji je Vlada pristala u postupku nedavno okončane predstečajne nagodbe.

"Moram istaknuti kako su Hoteli Plat uspješno završili postupak predstečajne nagodbe i CERP je prihvatio model u kojem se tvrtka sama konsolidira i ide u prodaju. Na taj način je država dobila 62 milijuna kuna i s time je završeno financijsko restrukturiranje tvrtke, a uz to nagodba podrazumijeva operativni plan restrukturiranja u kojem stoji obnova kapaciteta razrušenih u ratu, a riječ je o hotelima Mediteran i Ambasador. Upravo zato smatram da će se o tome itekako voditi računa prilikom odabira novog vlasnika", ističe Pero Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik