Pozitivna BiH: Uspon iz drugog plana

Bez autora
Jan 25 2015

Tuzlanska kompanija „Bingo“ i tešanjska „AS Group“ pamtit će 2014. godinu kao najuspješniju u svojoj povijesti: Bingo se definitivno nametnuo kao najveći domaći trgovac a AS Group kao najveći prehrambeni sistem u BiH. Dvije akvizicije, jedna u trgovinskoj a druga u prehrambenoj industriji BiH, obilježile su 2014. godinu: do jučer skoro anonimna kompanija AS Group iz Tešnja, u vlasništvu poduzetnika mlađe generacije Rusmira Hrvića, pozicionirala se kao lider prehrambene industrije BiH, dok je poduzetnik iz Tuzle Senad Džambić svoj maloprodajni lanac Bingo u toj mjeri proširio i ojačao da se nametnuo ne samo kao vodeći domaći trgovac u BiH nego i jedan od najkrupnijih igrača u trgovinskoj branši cijele regije.

Pozitivna BiH: Uspon iz drugog planaTuzlanska kompanija „Bingo“ i tešanjska „AS Group“ pamtit će 2014. godinu kao najuspješniju u svojoj povijesti: Bingo se definitivno nametnuo kao najveći domaći trgovac a AS Group kao najveći prehrambeni sistem u BiH.

Dvije akvizicije, jedna u trgovinskoj a druga u prehrambenoj industriji BiH, obilježile su 2014. godinu: do jučer skoro anonimna kompanija AS Group iz Tešnja, u vlasništvu poduzetnika mlađe generacije Rusmira Hrvića, pozicionirala se kao lider prehrambene industrije BiH, dok je poduzetnik iz Tuzle Senad Džambić svoj maloprodajni lanac Bingo u toj mjeri proširio i ojačao da se nametnuo ne samo kao vodeći domaći trgovac u BiH nego i jedan od najkrupnijih igrača u trgovinskoj branši cijele regije.

SELIMOVIĆ PRESELIO U GRAĐEVINU

Eksplozivno širenje tešanjskog AS-a i tuzlanskog Binga međusobno je povezano vremenski, ali i poslovno: i Rusmir Hrvić i Senad Džambić započeli su poslovnu ekspanzju preuzimanjem dijelova poslovnog sistema Grupe MIMS, u vlasništvu Muje Selimovića, koji je u protekloj, 2014. godini donio vjerovatno najkrupniju odluku u svojoj poslovnoj karijeri. Selimović je naime odlučio potpuno izaći najprije iz trgovinskog, a potom i prehrambenog biznisa i okrenuti se brzorastućoj građevinskoj industriji. Selimović je uporedo s preuzimanjem sarajevskog građevinskog preduzeća ŽGP-a dijelove svog poslovnog carstva u trgovini i prehrani najvećim dijelom prepustio svojim poslovnim partnerima, Rusmiru Hrviću, koji je kupio Selimovićev Klas i Sprind, te Senadu Džambiću, koji je kupio dijelove trgovinskog lanca MIMS-a i nekoliko atraktivnih lokacija u Sarajevu i nekim drugm gradovima gdje je Selimović svojevremeno planirao izgraditi maloprodajne objekte.

No, to je u slučaju Binga Senada Džambića bio tek zalet za slijedeći poslovni potez koji će, nema sumnje, iz temelja promijeniti odnose u cijeloj trgovinskoj branši BiH. U dubokoj tajnosti, sredinom godine, Džambić je otpočeo pregovore o preuzimanju lanca maloprodajnih objekata Interex u vlasništvu moćne francuske trgovinske kuće Intermarshe, koja se odlučila povući s tržišta BiH. Uporedo s pregovorima oko preuzimanja Interexa, Džambić je izgradio i otvorio još nekoliko maloprodajnih objekata u BiH, tako da je njegova firma Bingo, na kraju 2014. godine, skoro udvostručila prodajne kapacitete i nametnula se kao jedan od vodećih privatnih poslodavaca u BiH s oko 3.500 uposlenih radnika. Glavnina je uposlena u trgovini, no značajan dio i u nekoliko pogona Binga u sektoru prehrambene indsutrije, koju Senad Džambić razvija usporedo s trgovinom. Još prije desetak godina Džambić je dokapitalizirao i preuzeo tvornicu Corn Flips iz Srebrenika, koja je bila pred gašenjem a danas je aposolutni lider u segmentu snack proizvoda.

Džambić je u Živinicama protekle godine izgradio najmoderniju farmu za proizvodnju kokošijih konzumnih jaja, također u Živinicama započeo je izgradnju velike tvornice vafla i keksa, u kojoj bi proizvodnja trebala početi u drugom kvartalu 2015. godine.

Vrijedna spomena je i Džambićeva investicija u novootvorenu farmu tovnih pilića u Špionici kod Srebrenika, s oko 66.000 pilića u jednom turnusu.

Povrh svega toga, Džambićev Bingo najozbiljniji je kandidat i za preuzimanje mreže od dvadesetak maloprodajnih objekata kompanije TUŠ, u vlasništvu slovenskog poduzetnika Mirka Tuša.

Sve u svemu, Džambićev Bingo je u samo jednoj godini u poslovnu ekspanziju investirao više od 70 miliona KM.

TEŠANJSKI AS IZ RUKAVA

Nešto više novca u poslovnu ekspanziju u 2014. godini uložio je možda još samo Rusmir Hrvić, vlasnik do jučer anonimne trgovinske kuće AS smještene u Jelahu kod Doboja. Koncem fenruara ove godine, Hrvić je okončao jednu od najvećih poslijeratnih akvizicija u prehrambenoj industriji BiH: njegova AS Group preuzela je većinski pakat dionica sarajevskog Klasa i Sprinda u vlasništvu Muje Selimovića.

Transakcija je obavljena posredstvom Sarajevske berze, a cijela finansijska operacija, prema nezvaničnim podacima, tešanjsku firmu je koštala blizu 90 miliona KM, računajući i preuzete bankarske kredite i dugovanja Klasa prema različitim dobavljačima.

Preuzimanjem Klasa, AS Group iz Tešnja probila se u sami vrh liste najvećih privatnih poslodavaca u državi: pod krovom ove brzorastuće grupacije već radi 2.600 radnika, a nakon preuzimanja sarajevskog Klasa, ukupan broj uposlenih radnika premašit će 3.700, što će tešanjskoj grupaciji osigurati lidersku poziciju u prehrambenoj industriji cijele BiH.

KRUNA POSLOVNE EKPANZIJE

Preuzimanje Klasa bila je zapravo kruna višegodišnjeg psolovnog širenja tvrtke AS, koja je prije rata imala samo nekoliko manjih prodavnica u Jelahu i Tešnju. Ozbiljniji poslovni uspon AS je ostvario već u prvih nekoliko godina nakon rata kada je u Jelahu izgradio veliki distributivni centar veleprodaje i preuzeo nekoliko manjih tvornica konditorskih proizvoda. Ozbiljnije poslovne ambicije tešanjski AS je najavio koncem 2010. godine, kada je preuzeo većinski paket dionica Vispaka iz Visokog, jedne iz reda najrenomiranijih tvornica prehrambenih proizvoda u BiH. U samo dvije godine nakon preuzimanja, Vispak je s novim vlasnikom skoro udvostručio proizvodnju i prodaju svojih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu. Iste gogine, AS je preuzeo i tešanjsku tvornicu flaširane vode OAZA.

No, najveću poslovnu investiciju AS je realizirao u 2014. godini, kada je za oko 90 miliona KM kupio većinski paket dionica Klasa i Sprinda, čime je zaokružio integralnu proizvodnju konditorskih i pekarskih proizvoda. AS u svom vlasništvu sada ima najveće milinarske kapacitete u cijeloj BiH , ali i najveće kapacitete u državi za proizvodnju pekarskih i konditorskih proizvoda. U sedam vlastitih prehrambenih tvornica, AS proizvodi više od 200 proizvoda.

Hrvićeva AS Group razvija se u tri poslovne divizije: prehrana, trgovina i tekstil. Manje je poznato da u okviru AS Grupe posluju i dvije tvornice tekstilnih proizvoda, Napredak u Tešnju i Fortitudo u Travniku (u iznajmljenom prostoru travničkog Borca). Tekstilni pogoni AS Grupacije trenutno upošljavaju 1.100 radika a najznačajniji poslovni partneri Napretka i Fortituda dolaze iz reda vodećih proizvođača odjevnih proizvoda u svijetu, kakvi su, primjerice, Carl Gross, Burberry, Pierre Cardin, S’ Oliver, Schneiders, Baldessarini…

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik