Penzije od 1. januara veće za 1,65 odsto

Bez autora
Jan 25 2015

Penzije u Republici Srpskoj od 1. januara veće su za 1,65 odsto, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora /UO/ Fonda penzijsko invalidskog osiguranja /PIO/ Srpske Milorad Solaković.Penzije se svim dosadašnjim korisnicima usklađuju u iznosu 0,65 odsto rasta plus jedan odsto povećanja koje je Vlada Srpske notirala da će učiniti u ovoj godini, rekao je Solaković novinarima nakon sjednice UO Fonda.

Penzije od 1. januara veće za 1,65 odstoPenzije u Republici Srpskoj od 1. januara veće su za 1,65 odsto, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora /UO/ Fonda penzijsko invalidskog osiguranja /PIO/ Srpske Milorad Solaković.

"Penzije se svim dosadašnjim korisnicima usklađuju u iznosu 0,65 odsto rasta plus jedan odsto povećanja koje je Vlada Srpske notirala da će učiniti u ovoj godini", rekao je Solaković novinarima nakon sjednice UO Fonda.

On je naveo da je za sve buduće penzionere koji u ovoj godini idu u penziju usklađena vrijednost boda i iznosi 10,373.

Solaković je naveo da za 22.000, od više od 280.000 osiguranika u Srpskoj, u prošloj i ranijim godinama nije plaćen doprinos po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, dok za 12.000 osiguranika u prošloj godini taj doprinos nije uplaćivan redovno.

On je dodao da se za 27 odsto od ukupnog broja osiguranika obračunava najniža osnovica za uplatu doprinosa za PIO.

Solaković je istakao da ukupni dug po osnovu neuplaćivanja doprinosa za PIO prema Fondu PIO, odnosno da potraživanja Fonda od dužnika iznose 400 miliona KM.

Direktor Fonda Mladen Milić rekao je da je za povećanje penzija od 1,65 odsto potrebno obezbijediti dodatna sredstva od oko dva miliona KM na mjesečnom nivou.

"Procjene i analize su da je negdje oko 100 miliona KM, od ukupno naših potraživanja, urgentno naplativo, odnosno naplata se može izvršiti na relativno laganiji način", naveo je Milić.

On je rekao da je dug zdravstvenih ustanova prema Fondu PIO porastao na više od 65 miliona KM, dugovanja opština i njihovih preduzeća porasla su na više od 10 miliona KM, dok se dug željeznica, pošta i šuma smanjio, i zbirno iznosi oko 15 miliona KM.

Milić je naveo da je kreditno zaduženje Fonda PIO na dugoročnoj osnovi 90 miliona KM, a kratkoročno, odnosno svakog mjeseca se povlači 43 miliona KM prilikom isplata penzija i do kraja mjeseca se ta sredstva vraćaju poslovnim bankama, dodajući da je ukupna kamata koja se plaća na sva angažovana sredstva oko pet miliona KM na godišnjem nivou.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je je da je Vlada u predloženim mjerama Ekonomske politike navela rješenja koja će poboljšati situaciju u oblasti penzijsko-invalidske zaštite.

Savanović je naglasio da će se bolji efekat u ovoj oblasti postići efikasnijom i kvalitetnijom naplatom doprinosa od poslodavaca, ali i svih koji izbjegavaju ovu obavezu.

Bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić naglasio je da su penzije u Srpskoj u odnosu na 2013. godinu povećane za 10,5 odsto, ističući da je rijetko koja zemlja u okruženju uspjela da stvori povećanje u tom procentu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik