Banke zovu dužnike na dogovor

Bez autora
Jan 25 2015

Banke u Srbiji nemaju jedinstveno rešenje za građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, nego će se svaki problem rešavati pojedinačno. Udruženje banaka Srbije je, posle petočasovnog zasedanja Izvršnog odbora, preporučilo građanima koji imaju probleme u otplati svojih kredita da se obrate svojim bankama i iskoriste modele promene kredita, odnosno mogućnosti pretvaranja u evro, kao i ostale opcije, kako bi se ublažile posledice naglog skoka kursa švajcarskog franka. To je, inače, stari model, koji je ponuđen pre tri godine, ali ga je retko koji građanin iskoristio, jer su troškovi bili veliki. UBS je i svojim članicama preporučilo da u traganju za najboljim rešenjima, a u skladu sa svojim poslovnim politikama, minimizuju troškove dogovorenih rešenja sa klijentima. Fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti. Pozivamo građane zadužene u švajcarskim francima da se svaki pojedinačno obrati svojoj banci kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje. To može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model, istakao je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije.

Banke zovu dužnike na dogovorBanke u Srbiji nemaju jedinstveno rešenje za građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, nego će se svaki problem rešavati pojedinačno.

Udruženje banaka Srbije je, posle petočasovnog zasedanja Izvršnog odbora, preporučilo građanima koji imaju probleme u otplati svojih kredita da se obrate svojim bankama i iskoriste modele promene kredita, odnosno mogućnosti pretvaranja u evro, kao i ostale opcije, kako bi se ublažile posledice naglog skoka kursa švajcarskog franka. To je, inače, stari model, koji je ponuđen pre tri godine, ali ga je retko koji građanin iskoristio, jer su troškovi bili veliki.

UBS je i svojim članicama preporučilo da u traganju za najboljim rešenjima, a u skladu sa svojim poslovnim politikama, minimizuju troškove dogovorenih rešenja sa klijentima.

- Fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti - istakao je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije.

- Pozivamo građane zadužene u švajcarskim francima da se svaki pojedinačno obrati svojoj banci kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje. To može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

Jedini dogovor banaka je, kako referiše Pitić, da se klijenti obrate svojim bankama i da potraže rešenja koja već postoje u modelu iz 2013. godine i u novim modalitetima, u zavisnosti od svakog konkretnog problema koji klijent ima. On je istakao da će se banke odazvati ako dobiju poziv od nadležnih institucija.

Pitić je takođe rekao da nije dobro donositi rešenje koje će biti konačno jer za tri godine, primera radi, situacija može da se promeni, kurs evra da skoči, a onda je trajnim rešenjem napravljena "medveđa usluga i bankama i klijentima".

- Upravni odbor ističe da u traganju za rešenjima i u ovoj situaciji, kao i u bilo kojoj drugoj, a u cilju očuvanja stabilnosti bankarskog sektora, moraju da budu poštovani sledeći principi: jednak tretman svih klijenata na tržištu, preuzimanje individualnog rizika i odgovornosti, kako klijenata tako i banaka - navode iz UBS.

- Udruženje banaka je i u prethodnim godinama, kada je dolazilo do otežanih uslova u plaćanju obaveza koje građani imaju, davalo preporuke.

Predsednik IO Eurobanke EFG Filipos Karamanolis rekao je da banke imaju zajedničke principe, ali nemaju zajedničko rešenje za građane zadužene u švajcarskim francima. I Karamanolis je pozvao građane da dođu u ekspoziture te banke radi dogovora. On je, međutim, napomenuo da će građani koji imaju kredite u "švajcarcima" morati da oplaćuju rate po novoj vrednosti franka od dana dospeća sve dok ne bude postignut drugačiji dogovor banke i klijenta.

Ne očekuju pomoć države

- U prevazilaženju ovog problema ne očekujemo nikakvu podršku države, jer ona već ima dovoljno drugih stvari koje mora da radi pre nego da se bavi odnosom klijenata i banaka - rekao je Filipos Karamanolis, predsednik IO Eurobank.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik