Neto dobit "Sparkasse banke" 10,7 miliona KM

Bez autora
Jan 26 2015

Neto dobit "Sparkasse banke" krajem 2014. iznosila je skoro 10,7 miliona maraka, što je za 23 posto više u odnosu na neto dobit iz prethodne godine. Kazao je to Sanel Kusturica, direktor ove banke, napomenuvši da su tokom prošle godine bili aktivni u oba sektora, kako u privrednom, tako i u sektoru stanovništva. Posebno želim istaknuti da su skoro dvije trećine svih kreditnih plasmana plasirane u sektor privrede, koji je svakako osnovni pokretač ekonomije i zapošljavanja u našoj zemlji, kazao je Kusturica. Prema njegovim riječima, kapital banke konstantno je u porastu te je na kraju 2014. iznosio više od 124 miliona KM i, u odnosu na kapital iz prethodne godine, veći je za skoro 9,5 posto. Depoziti u "Sparkasse banci“, također, kontinuirano rastu velikom brzinom, a to je ono po čemu su u javnosti i najprepoznatljiviji.

Neto dobit "Sparkasse banke" 10,7 miliona KMNeto dobit "Sparkasse banke" krajem 2014. iznosila je skoro 10,7 miliona maraka, što je za 23 posto više u odnosu na neto dobit iz prethodne godine.

Kazao je to za "Avaz" Sanel Kusturica, direktor ove banke, napomenuvši da su tokom prošle godine bili aktivni u oba sektora, kako u privrednom, tako i u sektoru stanovništva.

- Posebno želim istaknuti da su skoro dvije trećine svih kreditnih plasmana plasirane u sektor privrede, koji je svakako osnovni pokretač ekonomije i zapošljavanja u našoj zemlji – kazao je Kusturica.

Rast depozita

Prema njegovim riječima, kapital banke konstantno je u porastu te je na kraju 2014. iznosio više od 124 miliona KM i, u odnosu na kapital iz prethodne godine, veći je za skoro 9,5 posto.

Depoziti u "Sparkasse banci“, također, kontinuirano rastu velikom brzinom, a to je ono po čemu su u javnosti i najprepoznatljiviji.

- Rast depozita svih klijenata iznosi skoro 14 posto u odnosu na 2013. godinu. Ako posmatramo rast u apsolutnom iznosu, ukupni depoziti porasli su za više od 78 miliona KM. Depoziti stanovništva čine skoro dvije trećine svih depozita u banci, što pokazuje visoku stopu povjerenja fizičkih lica u brend "Sparkasse" - kazao je Kusturica.

Kreditni plasmani

Konstantno unapređujući paletu svojih proizvoda, pa tako i kreditnih, ponuda ove banke vrlo je široka i pokriva sve vrste namjena.

- Upravo smo pokrenuli veliku kampanju pod nazivom "Šparkastično" s akcijskom ponudom nenamjenskih, stambenih i hipotekarnih kredita - kazao je Kusturica.

U razgovoru za naš list Kusturica je kazao da je tokom 2014. omjer nekvalitetnih kredita ostao na istom nivou kao što je bio u 2013. godini.

- S obzirom na to da je na makronivou prisutan trend rasta nekvalitetnih kredita, mi možemo biti vrlo zadovoljni ovim pokazateljem u našoj banci. Omjer nekvalitetnih kredita krajem prošle godine iznosio je 9,57 posto, što je daleko bolje od prosječnog učešća nekvalitetnih kredita na nivou cijelog bankarskog sektora u BiH, koji je na nivou od više od 16 posto – dodao je Kusturica.

Širenje poslovne mreže

"Sparkasse banka" posluje na cijeloj teritoriji BiH, a njene poslovnice postoje u svim značajnijim gradskim centrima širom zemlje.

- Prethodnih godina otvorili smo i dvije nove poslovnice, u Tuzli i Vitezu. U 2015. predvidjeli smo značajno unapređenje i jačanje kapaciteta u Bijeljini, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Na 83 bankomata, koliko ih trenutno imamo, planiramo ugradnju još deset tokom ove godine – kazao je Kusturica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik