Evro može doživjeti sudbinu franka?!

Bez autora
Jan 26 2015

Uzimanje kredita vezanih za stranu valutu uvek nosi manju ili veću dozu rizika, koje korisnik kredita mora biti svjestan, a niko sa sigurnošću ne može garantovati da se evru, koji prolazi kroz turbulentan period, neće desiti ista sudbina kao i švajcarskom franku. Ekonomski analitičari ističu da je dugoročno prognoziranje kretanja evra izuzetno nezahvalno, ali tvrde i da bar u skorije vrijeme, nema mjesta za paniku. Stručnjaci naglašavaju i da je zbog nestabilnosti stranih valuta uvijek dobro imati na umu jedno od osnovnih pravila ekonomije o isplativosti uzimanja kredita u domaćoj valuti. Makroekonomski analitičar Duljko Hasić objašnjava da građani i privredni subjekti nedovoljno vode računa o klauzulama prilikom uzimanja kredita, a navodi i da je svako vezivanje za stranu valutu "finansijska avantura".

Evro može doživjeti sudbinu franka?!Uzimanje kredita vezanih za stranu valutu uvek nosi manju ili veću dozu rizika, koje korisnik kredita mora biti svjestan, a niko sa sigurnošću ne može garantovati da se evru, koji prolazi kroz turbulentan period, neće desiti ista sudbina kao i švajcarskom franku!

Ekonomski analitičari ističu da je dugoročno prognoziranje kretanja evra izuzetno nezahvalno, ali tvrde i da bar u skorije vrijeme, nema mjesta za paniku.

Stručnjaci naglašavaju i da je zbog nestabilnosti stranih valuta uvijek dobro imati na umu jedno od osnovnih pravila ekonomije o isplativosti uzimanja kredita u domaćoj valuti!
Predviđanja

Makroekonomski analitičar Duljko Hasić objašnjava za Press da građani i privredni subjekti nedovoljno vode računa o klauzulama prilikom uzimanja kredita, a navodi i da je svako vezivanje za stranu valutu "finansijska avantura".

''Sve što je u ugovoru mimo domaće valute, predstavlja avanturu, pa čak i ako se radi o evrima. Milijarde su ubrizgane u finansijske tokove EU da bi se ta valuta spasla, ali ne bih da detaljno komentarišem šta to konkretno sve može donijeti evropskoj ekonomiji. Sve je moguće, pa i to da evro doživi sudbinu švajcarskog franka'', istakao je Hasić.

On napominje da će se u konstalacijama valuta na svjetskom nivou dešavati promjene, a što se već vidi u odnosu američkog dolara i evra, te dolara i jena, s obzirom na to da kineska ekonomija preuzima primat u svijetu.

''Sve su to odnosi koji su dinamični i dugoročno teško predvidivi. Naša domaća valuta nije izuzetak iz tih kretanja'', kazao je Hasić.

On ističe i da je njegov savjet građanima da budu oprezniji prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, te da se uvijek prije odluče za one u domaćoj valuti.

''Daleko je bolje vezivati svoju sudbinu i otplatu kredita za domaću valutu, nego za švajcarski franak, jen, rublju ili neku drugu valutu'', dodao je Hasić.
Prevelik mehanizam

Ekonomista Zoran Pavlović je, međutim, prilično siguran da se evru ne može desiti isto što i "švajcarcu".

''Ne vjerujem da evro može doživijeti istu sudbinu kao i franak. Švajcarska je mala zemlja i usamljeno ostrvo u Evropskoj uniji. U EU je 19 zemalja koje imaju samo tu valutu, a na to treba dodati i Crnu Goru, kao dvadesetu. To je prevelik mehanizam da bi se moglo, uslovno da kažem, igrati'',  istakao je Pavlović.

Međutim, ekonomisti se slažu da je i švajcarski franak, sve do 2010. godine, "krasila stabilnost", odnosno da je važio za najstabilniji i bio na listi konvertibilnih valuta.

To je i bio jedan od osnovnih razloga zbog čega su se građani u tolikom broju odlučivali da uzimaju kredite upravo sa ovom valutnom klauzulom, jer niko nije mogao ni da nasluti probleme koji će nastati, a čije posljedice u ogromnoj meri sada osjećaju dužnici.
Jačanje dolara

Svjetske berze prognoziraju da će ove godine Evropska centralna banka pokrenuti masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem s ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u evrozoni, kao i da se može očekivati nastavak jačanja dolara u odnosu na evro.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik