Dalekovod: Norveška i Poljska najbolje prilike za rast

Bez autora
Jan 26 2015

Strategija Dalekovoda predviđa veliki fokus na povećanje prodaje uz istovremeno provođenje operativnog restrukturiranja, rečeno je na današnjoj prezentaciji za investitore. Ističu da je EBITDA u posljednje dvije godine značajno poboljšana, a u narednim razdobljima cilj je daljnji njezin rast. Dalekovod se već godinu dana temeljem predstečajne nagodbe nalazi u procesu financijskog restrukturiranja, istaknuo je na predstavljanju predsjednik Uprave Paško Vela. To im je omogućilo, kako su istakli, normalizaciju odnosa s bankama, poboljšanje cash pozicije, značajno poboljšanje odnosa sa kupcima i dobavljačima te stabiliziranja poslovnih operacija.

Dalekovod: Norveška i Poljska najbolje prilike za rastStrategija Dalekovoda predviđa veliki fokus na povećanje prodaje uz istovremeno provođenje operativnog restrukturiranja, rečeno je na današnjoj prezentaciji za investitore.

Ističu da je EBITDA u posljednje dvije godine značajno poboljšana, a u narednim razdobljima cilj je daljnji njezin rast.

- Dalekovod se već godinu dana temeljem predstečajne nagodbe nalazi u procesu financijskog restrukturiranja, istaknuo je na predstavljanju predsjednik Uprave Paško Vela.

To im je omogućilo, kako su istakli, normalizaciju odnosa s bankama, poboljšanje cash pozicije, značajno poboljšanje odnosa sa kupcima i dobavljačima te stabiliziranja poslovnih operacija.

Dalekovod trenutno ima nekoliko aktivnih projekata u inozemstvu, te više projekata u raznim fazama nuđenja. Sklopljeni su novi poslovi ukupne vrijednosti 185 milijuna eura, s rokovima izvršenja od 2015. do 2019., a trenutačno imaju i više projekata u raznim fazama nuđenja.

Kompanija je izdvojila šest projekata u kojima konkuriraju za poslove:
• Projekt za BKK (norveški distribucijski operater), EUR 8m, pred potpisom
• Dva projekta u Norveškoj za Statnett, ukupne vrijednosti EUR 100m u fazi nuđenja
• Više projekata u Gruziji, EUR 50m u procesu nuđenja
• Više trafostanica i dalekovod u BiH u raznim fazama nuđenja, ukupna vrijednost EUR 12m
• Dva projekta na Kosovu, ukupna vrijednost EUR 10m, u procesu nuđenja
• Više infrastrukturnih projekata u RH, razne faze nuđenja HRK 265m

Očekuju se značajne investicije u prijenosnu mrežu u Europi. Prema ENTSOE desetogodišnjem planu investicija u prijenosnu mrežu (objavljenom u lipnju 2014.), ukupne investicije do 2030. godine procjenjuju se na oko 150 milijardi eura.

Kao posebno atraktivna tržišta, izdvojene su Norveška i Poljska. Poljska trenutno pokazuje veliki potencijal rasta. Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) je jedan od poljskih operatora sustava prijenosa električne energije. Ovaj perator prijenosa sustava električne energije planira do 2018. investirati dvije milijarde eura.

Ključni investicijski projekti koje će poljska tvrtka provesti u sljedećih pet godina fokusirat će se na:
• Spajanje Poljske i Litve
• Razvoj sustava dalekovoda na sjeveru, jugu i jugozapadu Poljske koji će omogućiti povezivanje izvora nove generacije (konvencionalni i obnovljivi)
• Proširenje centralnog čvora

Neto dobit Dalekovod Grupe iskazana na kraju rujna 2014. iznosila je 180,9 milijuna kuna. Usporedbe radi, prema podacima iz njihova financijskog izvješća za prvih devet mjeseci ove godine, Dalekovod Grupa je u istom razdoblju godinu ranije završila sa 6,5 milijuna kuna neto dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik