I ove godine "Hiljadu plus"

Bez autora
Jan 26 2015

Vlada će u ovoj godini nastaviti projekat Hiljadu plus stanova, u okviru kojeg su ranije 433 domaćinstva riješila stambeno pitanje uz kredite sa subvencionisanom kamatom, najavljeno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja koje sprovodi taj program. Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja, Marko Čanović, rekao je da je Vlada ovogodišnjim budžetom predvidjela mogućnost da se zaduži kod Banke Savjeta Evrope za razvoj (CEB) deset miliona eura. Taj novac bi se iskoristio za nastavak projekta Hiljadu plus stanova, kazao je Čanović.

I ove godine "Hiljadu plus"Vlada će u ovoj godini nastaviti projekat Hiljadu plus stanova, u okviru kojeg su ranije 433 domaćinstva riješila stambeno pitanje uz kredite sa subvencionisanom kamatom, najavljeno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja koje sprovodi taj program.

Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja, Marko Čanović, rekao je da je Vlada ovogodišnjim budžetom predvidjela mogućnost da se zaduži kod Banke Savjeta Evrope za razvoj (CEB) deset miliona eura.

"Taj novac bi se iskoristio za nastavak projekta Hiljadu plus stanova", kazao je Čanović Vijestima.

On podsjeća da su prije četiri godine 433 domaćinstva ili oko 1,27 hiljada građana, riješila stambeno pitanje uz kredite sa subvencionisanom kamatom od 4,9 odsto. Tada je bilo procijenjeno da će cijeli projekat vrijediti 25 miliona eura, ali je na kraju to bilo 9,5 miliona jer je stanove moglo dobiti mnogo manje građana od očekivanog broja.

Čanović nije mogao da precizira kada će početi realizacija projekta i pod kojim uslovima. On je objasnio da je Vlada počela pregovore sa CEB-om i od tih pregovora zavisi dalja realizacija projekta.

"Postoji veliko interesovanje za nastavak projekta, pa Ministarstvo od završetka prethodnog projekta radi na pokretanju inicijative za realizaciju sličnog uzimajući u obzir trenutne uslove, mogućnosti i potrebe, kao i interese potencijalnih učesnika. Projekat Hiljadu plus stanova ocijenjen je visokom ocjenom i u pregovorima sa CEB-om dobili smo načelnu saglasnost za njegov nastavak u manjem obimu od predviđene finansijske konstrukcije prethodnog projekta", objasnio je Čanović.

On je naveo da je Vlada stvorila pretpostavke za nastavak projekta, ali da će od daljeg toka pregovora sa CEB-om zavisiti njegov početak i realizacije.

Za učešće u ranijem projektu bila je potrebna maksimalna neto zarada u domaćinstvu do 500 eura, a za svaku narednu odraslu osobu 250 eura i 150 eura za svako dijete u domaćinstvu.

To znači da je recimo mladi bračni par bez djece mogao da ima ukupna primanja najviše 750 eura, što je manje od dvije prosječne zarade. Međutim sa takvim primanjima nijesu mogli dobiti kredit od banke, jer bi im rata bile veća od polovine ukupnih primanja.

Zbog toga su morali da imaju veće učešće od predviđenih pet odsto, što mnogi nijesu mogli da ispune.

Takođe, subvencionisana kamata od 4,9 odsto važila je za iznos do 900 eura po kvadratu, pa su građani morali da za iznose preko toga uplate novac direktno ili da uzimaju kredit po redovnoj kamati koje su tada bile osam do devet odsto.

Stanovi su nuđeni po cijenama od 600 do dvije hiljade eura po kvadratu, a u Podgorici je tada bila rjetkost u ponuđenima naći stan po cijeni manjoj od hiljadu eura.

Bilo je problema i što su neke građevinske kompanije nudile stanove koje do tada nijesu mogli prodati, koji se nalaze u suterenima, potkrovljima, na lošim lokacijama ili u problematičnim zgradama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik