Snažan rast naplate indirektnih poreza

Bez autora
Jan 27 2015

I pored rasta povrata PDV-a od 15,3 odsto, neto naplata prihoda od indirektnih poreza u BiH u decembru 2014. , zbog snažnog rasta bruto naplate, porasla je za čak 12,1 odsto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.Neočekivano snažan rast naplate indirektnih poreza u decembru povećao je i rast neto kumulativne naplate, navedeno je u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Snažan rast naplate indirektnih porezaI pored rasta povrata PDV-a od 15,3 odsto, neto naplata prihoda od indirektnih poreza u BiH u decembru 2014. , zbog snažnog rasta bruto naplate, porasla je za čak 12,1 odsto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

''Neočekivano snažan rast naplate indirektnih poreza u decembru povećao je i rast neto kumulativne naplate'', navedeno je u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Tako  je 2014. godina završena sa suficitom od 182,7 miliona KM, što je procentualno 3,7 odsto u odnosu na naplatu indirektnih poreza u 2013.

Pozitivni trendovi u decembru su povećali kumulativni suficit kod prihoda od PDV-a na 95,3 miliona KM, a kod prihoda od carina na 24,1 miliona KM.

Negativni trendovi kod prihoda od akciza u decembru nisu mogli značajnije ugroziti kumulativni rast, tako da je suficit na akcizama i putarinama 50 miliona KM.

''Trenutno je neusklađeno 19,2 miliona KM prihoda, te se nakon uskađivanja mogu očekivati još veći suficiti, uglavnom, na PDV-u'', navode iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik