OTP banka pregovara o podizanju ponude za NKBM

Bez autora
Jan 27 2015

Mađarska banka OTP pregovara o podizanju vrijednosti ponude za slovensku državnu Novu Kreditnu Banku Maribor (NKBM) pod uvjetom da je vlada izdvoji dio neprofitabilne imovine, kazao je izvor iz OTP banke za Reuters. Ponudili smo 130 milijuna eura, ali mislimo da srpske podružnice i odjel za leasing imaju negativnu vrijednost, rekao je u ponedjeljak neimenovani visoko rangirani izvor, upoznat s pregovorima. Rekli smo im da smo spremni podići vrijednost naše ponude ako te podružnice budu izuzete, rekao je izvor. Zapravo pregovaramo, iako je naša ponuda bila nedvojbeno niža, dodao je. Prema pisanju slovenskih novina, američki private equity fond Apollo dao je konkurentsku ponudu vrijednu 200 milijuna eura, a vlada namjerava odabrati kupca do kraja veljače.

OTP banka pregovara o podizanju ponude za NKBMMađarska banka OTP pregovara o podizanju vrijednosti ponude za slovensku državnu Novu Kreditnu Banku Maribor (NKBM) pod uvjetom da je vlada izdvoji dio neprofitabilne imovine, kazao je izvor iz OTP banke za Reuters.

"Ponudili smo 130 milijuna eura, ali mislimo da srpske podružnice i odjel za leasing imaju negativnu vrijednost", rekao je u ponedjeljak neimenovani visoko rangirani izvor, upoznat s pregovorima.

"Rekli smo im da smo spremni podići vrijednost naše ponude ako te podružnice budu izuzete", rekao je izvor. "Zapravo pregovaramo, iako je naša ponuda bila nedvojbeno niža", dodao je.

Prema pisanju slovenskih novina, američki private equity fond Apollo dao je konkurentsku ponudu vrijednu 200 milijuna eura, a vlada namjerava odabrati kupca do kraja veljače.

U prosincu 2013. vlada je potrošila više od tri milijarde eura za spašavanje nekoliko banaka, uključujući NKBM, koja prema rezultatima analize Europske središnje banke iz prošlogodišnjeg listopada ne ispunjava kriterije adekvatnosti kapitala i u slučaju nepovoljnih okolnosti moglo bi joj uzmanjkati do 31 milijun eura kapitala. Iz NKBM-a su najavili da će nadoknaditi taj iznos iz dobiti ostvarene u 2014.

NKBM spada među 15 kompanija koje je slovenska vlada 2013. predvidjela za privatizaciju. Tri su u međuvremenu privatizirane a slovenska vlada još kontrolira više od polovine slovenskog bankovnog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik