Mala i srednja preduzeća u BiH imaju veliki potencijal za nova radna mjesta

Bez autora
Jan 28 2015

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA danas je predstavila projekt "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća (MSP) i lokalnog poslovnog okruženja", koji finansira Evropska unija (EU).Ukupna vrijednost projekta je 520.670 eura, od čega EU finansira 441.470 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2011. Projekt će narednih 16 mjeseci provoditi SERDA u saradnji s Općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika (LESPNet).

Mala i srednja preduzeća u BiH imaju veliki potencijal za nova radna mjestaSarajevska regionalna razvojna agencija SERDA danas je predstavila projekt "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća (MSP) i lokalnog poslovnog okruženja", koji finansira Evropska unija (EU).

Ukupna vrijednost projekta je 520.670 eura, od čega EU finansira 441.470 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2011. Projekt će narednih 16 mjeseci provoditi SERDA u saradnji s Općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika (LESPNet).

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio je SERDA-i i predstavnicima Delegacije EU u BiH za pokretanje projekta čiji je cilj jačanje kapaciteta lokalnih uprava u segmentu ekonomije, te pružanje podrške razvoju brzorastućih MSP-a.

- MSP će kroz projekt dobiti grant sredstva za nabavku mehanizacije, brendiranje proizoda, certificiranje, te marketinške aktivnosti,  za sve ono što doprinosi jačanju tržišne pozicije tih preduzeća - kazao je Fazlić, dodajući da ukupna vrijednost grantova iznosi 150.000 eura koje će preduzeća dobiti putem javnog poziva.

Šef sekcije operacija za ekonomski razvoj Delegacije EU u BiH Martin Schieder istakao je da EU ulaže napore kako bi pružila podršku razvoju MSP-a, jer "brzorastuća mala i srednja preduzeća imaju veliki potencijal u pogledu jačanja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta".

Također, kako kaže, jačanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta prioriteti su Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH (Compact for Growth), te je to "još jedan razlog što EU pomaže razvoj sektora MSP."

Senior program menadžer u SERDA-i Asad Karišik kazao je da MSP ne mogu generirati ekonomski rast ukoliko ambijent u kojem posluju nije povoljan, te je jedan od ciljeva projekta i poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti.

S tim u vezi, pojašnjava Karišik, potrebno je otkriti zajedničke probleme MSP-a, kao i njihove prednosti, koje treba podržati, zatim spriječiti negativne i ojačati jake postojeće trendove, te stvoriti nove inicijative i nova radna mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik