Projekat, vrijedan 100 miliona evra, kreiran po potrebama građana

Bez autora
Jan 28 2015

U Republici Srpskoj 22 lokalne zajednice imaju potpisane ugovore sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom /EIB/ o učešću u projektu "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", dok se u još sedam opština radi na obezbjeđivanju preduslova za potpisivanje ugovora. Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić izjavila je da je ovaj projekat, vrijedan 100 miliona evra, kreiran po potrebama građana, te da je njegov cilj da obezbijedi dobar i kvalitetan izvor vode i uredi kanalizacione sisteme. U toku su radovi u 11 opština, u šest opština smo u fazi uvođenja izvođača u posao, angažovano je 19 građevinskih firmi širom Srpske. Opštine Novi Grad i Sokolac su uspješno završile prve komponente. Provedena su 24 tendera po međunarodnim procedurama, a 22 projektantske firme radile su projekte širom Srpske, navela je Mihićeva u pauzi prezentacije dosadašnjih rezultata ovog projekta.

Projekat, vrijedan 100 miliona evra, kreiran po potrebama građanaU Republici Srpskoj 22 lokalne zajednice imaju potpisane ugovore sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom /EIB/ o učešću u projektu "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", dok se u još sedam opština radi na obezbjeđivanju preduslova za potpisivanje ugovora.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić izjavila je da je ovaj projekat, vrijedan 100 miliona evra, kreiran po potrebama građana, te da je njegov cilj da obezbijedi dobar i kvalitetan izvor vode i uredi kanalizacione sisteme.

"U toku su radovi u 11 opština, u šest opština smo u fazi uvođenja izvođača u posao, angažovano je 19 građevinskih firmi širom Srpske. Opštine Novi Grad i Sokolac su uspješno završile prve komponente. Provedena su 24 tendera po međunarodnim procedurama, a 22 projektantske firme radile su projekte širom Srpske", navela je Mihićeva u pauzi prezentacije dosadašnjih rezultata ovog projekta.

Ona je dodala da je rezultat dosadašnjih aktivnosti i povećanje industrijske proizvodnje u 2014. u odnosu na godinu ranije u oblasti niskogradnje.

Predstavnik EIB-a Maržena Peterson istakla je da su krediti ove banke u vezi sa ovim projektom veoma povoljni, odnosno da imaju povoljnu kamatnu stopu, period otplate i grejs period od osam godina.

Ona je ocijenila da se projekat u Srpskoj dobro razvija, da je jedan od bolje rukovođenih projekata u regionu, te vjeruje da će biti proširen na više lokalnih zajednica.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Jasmina Hadžimešić rekla je da Delegacija EU, takođe, učestvuje u finansiranju ovog projekta sa IPA grant sredstvima, te da je trenutno u realizaciji IPA 2010, a da je u pripremi IPA 2011 vrijednosti oko 13 miliona evra.

"IPA sredstva su namijenjena isključivo za građevinske radove, dok pripremne radove, odnosno obezbjeđivanje neophodne dokumentacije, finansiraju opštine sopstvenim sredstvima", naglasila je Hadžimešićeva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica napomenuo je da je u ovoj lokalnoj zajednici završena prva komponenta projekta od ukupno tri, a koja se odnosila na rekonstrukciju vodovodne mreže od 2.800 metara i izgradnju potisnog cjevovoda od izvorišta Bioštice do Mjesne zajednice Knežina na dužini oko 2.900 metara.

"Vrijednost prve komponente iznosila je oko 1,1 miliona KM, ali smo napravili uštede od 380.000 KM u odnosu na projektantsku cijenu", rekao je Bjelica i izrazio nadu da će narednog mjeseca biti raspisan tender za drugu komponentu vrijednosti oko dva miliona KM.

Projekat "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske" počeo je 2012. i očekuje se da bude završen 2017. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik