Povećanje kapaciteta mlekarske industrije na Kosmetu

Bez autora
Jan 28 2015

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić i generalni direktor kompanije “Imlek” Slobodan Petrović potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju i zajednička ulaganja u podizanje kapaciteta mlekarske industrije na području Kosmeta. Đurić je nakon potpisivanja pomenutog dokumenta u Palati Srbija istakao da će na ovaj način biti omogućen otkup minimalno sedam tona mleka dnevno od proizvođača na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, potpisanim memorandumom će se promovisati ekonomski oporavak i društveni razvoj, a samim tim i uslovi za opstanak nealbanske zajednice na teritoriji Kosmeta. On je objasnio da će taj dokument omogućiti povećanje proizvodnje i siguran otkup mleka, stvaranje uslova za čuvanje mleka na farmama, a ljudima koji se bave tim poslom preko potrebna znanja, tehnologije, pristup tržištu i mogućnost za rast i razvoj kada je reč o proizvodnji mleka.

Povećanje kapaciteta mlekarske industrije na KosmetuDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić i generalni direktor kompanije “Imlek” Slobodan Petrović potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju i zajednička ulaganja u podizanje kapaciteta mlekarske industrije na području Kosmeta.

Đurić je nakon potpisivanja pomenutog dokumenta u Palati Srbija istakao da će na ovaj način biti omogućen otkup minimalno sedam tona mleka dnevno od proizvođača na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, potpisanim memorandumom će se promovisati ekonomski oporavak i društveni razvoj, a samim tim i uslovi za opstanak nealbanske zajednice na teritoriji Kosmeta.

On je objasnio da će taj dokument omogućiti povećanje proizvodnje i siguran otkup mleka, stvaranje uslova za čuvanje mleka na farmama, a ljudima koji se bave tim poslom preko potrebna znanja, tehnologije, pristup tržištu i mogućnost za rast i razvoj kada je reč o proizvodnji mleka.

Istovremeno, to će doprineti tome da se u mesecima i godinama koje dolaze razvija ne samo mlekarska industrija, uz postojeću mesnu, već i da se povrati život u sredine u kojima je poljoprivreda bila glavni izvor prihoda, poručio je Đurić.

Takođe, kako je naveo, ovaj memorandum će doprineti i jačanju 30 mini-farmi na severu Kosmeta, za koje je Kancelarija za Kosovo i Metohiju prošle godine izdvojila 40 miliona dinara.

Petrović je rekao da će kompanija “Imlek” i Kancelarija za Kosovo i Metohiju poseban akcenat saradnje staviti na stimulaciju ekonomskog rasta kroz izgradnju kapaciteta za mlekarsku industriju i podizanje nivoa proizvodnje mleka na Kosmetu, kao i na podsticanje poljoprivrednih proizvođača sa tog prostora da ostanu u svojim domaćinstvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik