Završetak autoputa Niš – Dimitrovgrad do kraja godine

Bez autora
Jan 28 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će autoput od Niša do Dimitrovgrada biti završen do kraja ove godine, dok se završetak celokupnog Koridora 10 u Srbiji očekuje do kraja 2016. godine.Mihajlović, koja je nenajavljeno obišla radove na čitavoj trasi istočnog kraka Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, istakla je tom prilikom da su izvođači radova u poslednjih nekoliko meseci efikasno i brzo radili, bez obzira na kašnjenja u prethodnom periodu.

Završetak autoputa Niš – Dimitrovgrad do kraja godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će autoput od Niša do Dimitrovgrada biti završen do kraja ove godine, dok se završetak celokupnog Koridora 10 u Srbiji očekuje do kraja 2016. godine.

Mihajlović, koja je nenajavljeno obišla radove na čitavoj trasi istočnog kraka Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, istakla je tom prilikom da su izvođači radova u poslednjih nekoliko meseci efikasno i brzo radili, bez obzira na kašnjenja u prethodnom periodu.

Koridor 10 je za Srbiju od strateškog značaja i Vlada ima za cilj da do kraja 2016. godine on bude završen, ponovila je ona i naglasila da je to veoma važno za našu zemlju, s obzirom na to da godišnje gubimo više od 30 miliona evra zato što taj putni pravac nije završen.

Mihajlović je obišla i radove na izgradnji dva tunela kod Dimitrovgrada, i to Progon i Pržojno Padina, koje gradi grčka firma "Terna", a koji su gotovo završeni.

Prema njenim rečima, na deonici Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada, čija je dužina 86 kilometara, ima čak pet tunela i 84 mostovske konstrukcije.

Naša zemlja bi, da je ranije završila putni Koridor 10, imala mnogo veći protok robe i putnika na tom pravcu, a zarađivala bi i na svim pratećim uslugama, ukazala je ona.

U interesu Vlade Srbije je da učini sve da se radovi privedu kraju, naglasila je Mihajlović i najavila da će kao resorni ministar svake nedelje obilaziti po jednu deonicu ovog putnog pravca, koji je sada prioritet.

Takav pristup se, kako je dodala, ne odnosi samo na resorno ministarstvo, već i na direktore javnih preduzeća "Koridori Srbije" i "Putevi Srbije", koji moraju da obilaze određene deonice jer je to način da se ubrza realizacija projekata.

Mihajlović je, takođe, objasnila da se jedna od novina u Zakonu o planiranju i izgradnji odnosi na projektantski nadzor i postojanje odgovornosti projektanata.

Najveći problem svih kašnjenja koja postoje na koridorima 10 i 11 su uglavnom loši projekti, ukazala je ona i naglasila da će od sada projektanti svojim potpisom i pečatom garantovati da je projekat dobro napravljen.

Na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada, na više od 40 odsto poslova angažovana je grčka kompanija "Aktor", dok su kao glavni izvođači na deonicama angažovani grčka kompanija "Terna", češka "Subtera", španska "Konstrukciones rubau" i bugarski "Trejs grup hold".

Pomenuti potez Koridora 10 je podeljen na nekoliko lotova, i to Prosek–tunel Bancarevo, tunel Bancarevo, Bancarevo–Crvena Reka, Crna Reka–Čiflik, Čiflik–Staničenje, Staničenje–Pirot, Pirot–Dimitrovgrad, obilaznica oko Dimitrovgrada i gradnja tunela Progon i Pržojno Padina.

Predviđena je i izgradnja paralelnog nekomercijalnog puta od Bele Palanke do Pirota u dužini od 22 kilometra, koji, takođe, treba da bude završen do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik