Juan – valuta u usponu

Bez autora
Jan 28 2015

Kineska valuta juan je peta na listi najkorišćenijih u međunarodnim platnim transakcijama, pokazuje istraživanje "Svifta" (SWIFT), koji prati tu problematiku.U 2014. godini, plaćanje u juanu je dvostruko veće nego 2013, a samo u decembru je poraslo za 20,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Tako je juan prestigao i kanadski i australijski dolar.

Juan – valuta u usponuKineska valuta juan je peta na listi najkorišćenijih u međunarodnim platnim transakcijama, pokazuje istraživanje "Svifta" (SWIFT), koji prati tu problematiku.

U 2014. godini, plaćanje u juanu je dvostruko veće nego 2013, a samo u decembru je poraslo za 20,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Tako je juan prestigao i kanadski i australijski dolar, prenosi Raša tudej.

"To je veliki dokaz internacionalizacije juana i potvrda njegove tranzicije i prelaska na valutu koja se redovno koristi", rekao je zvaničnik "Svifta" Vim Rejmejkers.

Ispred juana (udeo u transakcijama od 2,2 odsto) jesu američki dolar, evro, britanska funta i japanski jen, pri čemu je američki dolar daleko ispred svih ostalih (udeo 44,6 odsto), a gotovo dvostruko manji udeo ima evro (28,3 odsto). Skoro četiri puta manji udeo ima funta (7,9 odsto).

Juan nije uključen u grupu valuta MMF-a, ali najnovije njegovo pozicioniranje povećava šanse da se situacija promeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik