Cinven i Deutsche Telekom žele Telekom Slovenije

Bez autora
Jan 29 2015

Britanski investicijski fond Cinven najozbiljniji je konkurent Deutsche Telekomu u natječaju za privatizaciju Telekoma Slovenije, a obećava da bi se u slučaju da uspije ponašao kao strateški vlasnik. Telekom Slovenije ima odličnu infrastrukturu i dobre kadrove i sačuvali bi ga kao samostalno poduzeće koje bi vodili Slovenci, izjavio je u srijedu prilikom posjeta Ljubljani Thomas Railhac, jedan od vodećih u upravi Cinvena. Dodao je da se taj fond na sličan način ponašao u Francuskoj i Nizozemskoj, gdje je preuzimao kabelske i telekom operatere i osnivao nove kompanije, te da bi u Sloveniji i dalje investirao u razvoj fiksne telefonije i mobilne mreže širokog pojasa.

Cinven i Deutsche Telekom žele Telekom SlovenijeBritanski investicijski fond Cinven najozbiljniji je konkurent Deutsche Telekomu u natječaju za privatizaciju Telekoma Slovenije, a obećava da bi se u slučaju da uspije ponašao kao strateški vlasnik.

"Telekom Slovenije ima odličnu infrastrukturu i dobre kadrove i sačuvali bi ga kao samostalno poduzeće koje bi vodili Slovenci", izjavio je u srijedu prilikom posjeta Ljubljani Thomas Railhac, jedan od vodećih u upravi Cinvena.

Dodao je da se taj fond na sličan način ponašao u Francuskoj i Nizozemskoj, gdje je preuzimao kabelske i telekom operatere i osnivao nove kompanije, te da bi u Sloveniji i dalje investirao u razvoj fiksne telefonije i mobilne mreže širokog pojasa.

Unatoč pritiscima da zaustavi proces privatizacije državnih poduzeća, među kojima je najvredniji Telekom Slovenije, premijer Miro Cerar zadnjih tjedana ponavlja da je privatizacija važna kako bi Slovenija sačuvala vjerodostojnost na financijskom tržištu i povjerenje investitora, ali da se neće odvijati "bezglavo" i da će najviše izgleda za kupnju slovenskih poduzeća imati investitori koji ponude mogućnost razvoja kompanija, ako ponude odgovarajuću cijenu.

Postupak privatizacije državnih udjela u 15 poduzeća i banaka vodi Slovenski državni holding (SDH), a kao najizgledniji konkurent za kupnju slovenskog nacionalnog operatera do sada se navodio Deutsche Telekom.

Slovenski mediji navode da bi Cinven, britanski privatni investicijski fond osnovan 1977. u Londonu, nakon eventualne kupnje Telekoma Slovenije bio spreman investirati u slovensko poduzeće 100 milijuna eura godišnje, te da bi njegove dionice najprije povukao s burze, a onda nakon temeljitog restrukturiranja dionice tako ojačane kompanije ponovo uvrstio u burzovnu kotaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik