Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u socijalnoj zaštiti

Bez autora
Jan 29 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti potpisali su danas poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Srbiji.Vulin je nakon potpisivanja ovog dokumenta, kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih u toj oblasti, istakao da će ugovor doprineti većim pravima zaposlenih, ali i biti u skladu sa merama budžetske discipline.

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u socijalnoj zaštitiMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti potpisali su danas poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Srbiji.

Vulin je nakon potpisivanja ovog dokumenta, kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih u toj oblasti, istakao da će ugovor doprineti većim pravima zaposlenih, ali i biti u skladu sa merama budžetske discipline.

Zaposleni u socijalnoj zaštiti opslužuju približno 700.000 korisnika, ne računajući penzionere i nezaposlene, precizirao je ministar i dodao da su pregovori sa sindikatima trajali dva meseca.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić naveo je da je zadovoljan potpisanim ugovorom, s obzirom na to da je poslednji put u ovoj oblasti kolektivni ugovor potpisan još 2002. godine, a u međuvremenu je dva puta donošen Zakon o radu.

Savić je izneo podatak da je u oblasti socijalne zaštite zaposleno približno 10.000 radnika, koji su najviše zadovoljni time kako je u kolektivnom ugovoru rešeno pitanje otpremnina, jubilarnih nagrada, skraćenog radnog vremena i godišnjih odmora.

Predsednik Sindikata socijalne zaštite Milenko Čurović istakao je da će ovim ugovorom po prvi put zaposleni u socijalnoj zaštiti imati ravnopravan status u odnosu na zaposlene u srodnim delatnostima.

Čurović je preneo zahvalnost Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predstavnicima Vlade Srbije na tome što su na pravi način pristupili ovom poslu i imali razumevanja za specifičnost ove profesije.

Resorno ministarstvo pokrenulo je postupak prihvatanja teksta koji je usaglašen između predstavnika pregovaračkog tima Vlade i dva reprezentativna sindikata za socijalnu zaštitu.

Vlada Srbije je na sednici održanoj 27. januara donela Zaključak kojim je prihvaćen tekst posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik