Rajić: Samo 1.700 firmi ima stabilan izvoz

Bez autora
Jan 29 2015

Srpski izvoznici zabeležili su pad izvoza od skoro 40 odsto u odnosu na 2008, tako da svega oko 1.700 srpskih kompanija ima stabilan plasman u izvozu, što je veoma malo ako se ima u vidu da u Srbiji posluje oko 370.000 pravnih lica, izjavio je konsultant u okviru Mreže Dragoljub Rajić. U takvim uslovima domaćim kompanijama je, kako je predočio, veoma teško da opstanu, da održe poslovanje i nivo zaposlenosti, da ne dođe do bankrota firmi. Kriza je nametnula firmama da prošire bazu klijenata, da rade sa što više partnera, kako bi opstale u ovim teškim uslovima, naveo je Rajić. Naglašavajući da zbog toga u Srbiji mora da se promeni privredni ambijenti i da te promene moraju da budu mnogo brže, Rajić je ukazao da u tom cilju mora da se promeni čitav niz zakona koji se odnose na privredu.

Rajić: Samo 1.700 firmi ima stabilan izvozSrpski izvoznici zabeležili su pad izvoza od skoro 40 odsto u odnosu na 2008, tako da svega oko 1.700 srpskih kompanija ima stabilan plasman u izvozu, što je veoma malo ako se ima u vidu da u Srbiji posluje oko 370.000 pravnih lica, izjavio je večeras Tanjugu konsultant u okviru Mreže Dragoljub Rajić.

U takvim uslovima domaćim kompanijama je, kako je predočio, veoma teško da opstanu, da održe poslovanje i nivo zaposlenosti, da ne dođe do bankrota firmi.

"Kriza je nametnula firmama da prošire bazu klijenata, da rade sa što više partnera, kako bi opstale u ovim teškim uslovima", naveo je Rajić.

Naglašavajući da zbog toga u Srbiji mora da se promeni privredni ambijenti i da te promene moraju da budu mnogo brže, sagovornik Tanjuga je ukazao da u tom cilju mora da se promeni čitav niz zakona koji se odnose na privredu.

Pojedini propisi, zbog toga što se ne radi na njihovoj promeni i prilagođavanju, koče poslovanje, nameću visoke troškove i birokratizuju rad firmi i to je ono što mora po krakom postupku da se menja, mišljenja je Rajić.

"Ne možemo više čekati da prođu godine, jer ekonomski pokazatelji govore da smo na dnu lestvice u regionu", poručio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija se danas takmiči sa Makedonijom i Albanijom po poslovnom okruženju, s tim što Makedonija ima bolje poslovno okruženje nego Srbija, a to će ubrzo dati rezultate.

Glavni zadatak Mreže za poslovnu podršku, kako je najavio, biće što više poslovnog povezivanja među kompanijama, što je izuzetno važno u vremenu krize, koja u Srbiji traje skoro šest godina.

Mrežu za poslovnu podršku formirali su menadžeri i konsultanti koji su godinama radili za različite poslovne asocijacije u Srbiji i kompanije privatnog sektora.

Misija Mreže je pružanje kompletne usluge investitorima, od predinvesticione analize i istraživanja tržišta do svakodnevne pravne, konsultativne, organizacione, marketinške i lobističke podrške u procesu pokretanja i vođenja njihovog biznisa u Srbiji.

Mreža i domaćim preduzećima pruža uslugu povezivanja sa strateškim partnerima u EU, a posebno u zemljama nemačkog govornog područja.

Vizija mreže je povećanje broja uspešnih investicija u Srbiji i povećanje broja domaćih preduzeća izvoznika na tržište EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik