Magija "Epla", za tri meseca zaradili milijarde

Bez autora
Jan 29 2015

Američka kompanija "Epl" je u poslednja tri meseca zaradila više nego iko ikada, neverovatnih 18 milijardi dolara profita.Ako ste kupili "ajfon" kada se krajem oktobra pojavio u Srbiji, na neki način ste postali deo istorije. Zahvaljujući tom proizvodu kompanija "Epl" je ostvarila istorijski rekordnu zaradu u poslednjem tromesečju protekle godine – osamnaest milijardi dolara profita.

Magija "Epla", za tri meseca zaradili milijardeAmerička kompanija "Epl" je u poslednja tri meseca zaradila više nego iko ikada, neverovatnih 18 milijardi dolara profita.

Ako ste kupili "ajfon" kada se krajem oktobra pojavio u Srbiji, na neki način ste postali deo istorije. Zahvaljujući tom proizvodu kompanija "Epl" je ostvarila istorijski rekordnu zaradu u poslednjem tromesečju protekle godine – osamnaest milijardi dolara profita.

"Epl" ima više keša nego bilo koja druga kompanija na svetu, zapravo ima dvostruko više gotovine i od američkih federalnih rezervi – čak 142 milijarde.

Magija leži u prodaji "ajfona", koje je za samo tri meseca u džepove stavilo 74,5 miliona korisnika.

Popularna "šestica" kao i "šest plus", i pored kritika da nisu čvrsti kao prethodnici, izgleda da su dokazali mnogima u svetu da je veličina veoma bitna.

Ipak, veće nije uvek bolje jer su se takozvani fableti približili "mekovom" tabletu – "ajpedu", čija prodaja ni izbliza ne prati manje srodnike.

Opala je za 22 odsto, ali to "Epl" za sada ne brine. Tačnije, raduju se Novoj godini. Kineskoj.

"Prodaja u tromesečju do decembra bila je dobra, između ostalog i zato što je prethodila praznicima. Ali, možemo očekivati da neće padati ni u narednom periodu jer se kineska Nova godina slavi u martu", kaže ekonomski analitičar Brajan Kolelo.

Ekonomisti smatraju da je ključ dobre godine "Epla" neverovatna prodaja baš na tržištu koje se najbrže razvija – u Kini. Tamo američka kompanija beleži rast od 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a "ajfon" je ponovo najprodavaniji smartfon iako je kineska konkurencija trostruko jeftinija.

Posle ovakvog uspeha "ajfona", svi koji su bili sumnjičavi prema pojavi "epl-voča" (Apple watch), sada možda razmišljaju u drugom pravcu.

"Mislim da će sat proći veoma dobro i na 'Eplu' je da nastavi da razvija i spaja hardver, softver i usluge. Kao na primer proizvod poput 'Epl' plaćanja, koji vezuje potrošače za takozvani ekosistem brenda", kaže Brajan Kolelo.

"Epl-voč" na tržište izlazi u aprilu. Moći će da zameni novčanik i da vam broji otkucaje srca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik