Minimalna slovenska plaća 2015. za 1,58 eura veća nego lani

Bez autora
Feb 01 2015

Minimalna bruto plaća za ovu godinu u Sloveniji će iznositi 790,73 eura, što je 1,58 eura više nego prošle godine, objavilo je ministarstvo za rad, obitelj i socijalnu skrb, u dogovoru sa ekonomsko-socijalnim vijećem. Time je minimalna bruto plaća za puno radno vrijeme za 2015. povećana za 0,2 posto prema lanjskoj, koliko je iznosila i inflacija u zadnjih 12 mjeseci. Broj onih koji primaju minimalnu plaću zadnjih se godina u Sloveniji povećavao i njih je sada više od tri posto od ukupno zaposlenih. Nakon nastupa ekonomske krize na pritisak sindikata zakonski određena minimalna plaća znatno je povećana jer je do tada iznosila 522 eura bruto.

Minimalna slovenska plaća 2015. za 1,58 eura veća nego laniMinimalna bruto plaća za ovu godinu u Sloveniji će iznositi 790,73 eura, što je 1,58 eura više nego prošle godine, objavilo je ministarstvo za rad, obitelj i socijalnu skrb, u dogovoru sa ekonomsko-socijalnim vijećem.

Time je minimalna bruto plaća za puno radno vrijeme za 2015. povećana za 0,2 posto prema lanjskoj, koliko je iznosila i inflacija u zadnjih 12 mjeseci.

Broj onih koji primaju minimalnu plaću zadnjih se godina u Sloveniji povećavao i njih je sada više od tri posto od ukupno zaposlenih.

Nakon nastupa ekonomske krize na pritisak sindikata zakonski određena minimalna plaća znatno je povećana jer je do tada iznosila 522 eura bruto.

Vlada tadašnjeg premijera Boruta Pahora na povećanje se odlučila unatoč kritikama poslodavaca da to općenito nepovoljno djeluje na motivaciju zaposlenih, zbog smanjivanja razlike između minimalne plaće i prosječne plaće koja se zadnjih godina kreće oko tisuću eura bruto.

Prema podacima slovenskog statističkog zavoda, Slovenije je jedna od 21 države u EU-u koja ima institut zakonski određene minimalne plaće, a nalazi se po njenoj visini u "zlatnoj sredini" europske ljestvice na kojoj je prvi Luksemburg s 1900, a zadnja Bugarska sa 130 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik