Tvornica turbina iz krize izašla brojnija i s novom proizvodnjom

Bez autora
Feb 01 2015

Kada su brodogradilišta u Hrvatskoj prestala ulagati, kada se dogodio krah, bili smo u teškoj dilemi, smanjiti broj zaposlenih ili prilagoditi proizvodnju novom tržištu. Napravili smo ovo drugo i od tvornice koja je radila isključivo brodsku opremu; turbine, hidrofonska postrojenja, pročistače otpadnih voda za brodove i sličnu opremu, od kojih su neke bile i inovacije nagrađivane na vodećim svjetskim salonima inovacija, počeli smo proizvoditi i parne turbine i svu opremu za energane na biomasu, kazao je Ivan Mikšić, direktor Tvornice turbina Karlovac, koja danas zapošljava 134 radnika i proizvodnju je iz poslovnog prostora u središtu Karlovca proširila i na novu lokaciju. Prije nekoliko godina kupili su zemljište i napravili halu veličine 1500 četvornih metara u Poslovnom parku Karlovac, najvećoj poslovnoj zoni u Karlovačkoj županiji. Investicija je vrijedna 20 milijuna kuna. Tvornici turbina, s obzirom na to da se zahvaljujući kvalitetnom proizvodu prilagodila zahtjevima tržišta, dobit svake godine raste, lani je zaposleno 18 djelatnika, a planirana su i nova ulaganja.

Tvornica turbina iz krize izašla brojnija i s novom proizvodnjomKada su brodogradilišta u Hrvatskoj prestala ulagati, kada se dogodio krah, bili smo u teškoj dilemi, smanjiti broj zaposlenih ili prilagoditi proizvodnju novom tržištu. Napravili smo ovo drugo i od tvornice koja je radila isključivo brodsku opremu; turbine, hidrofonska postrojenja, pročistače otpadnih voda za brodove i sličnu opremu, od kojih su neke bile i inovacije nagrađivane na vodećim svjetskim salonima inovacija, počeli smo proizvoditi i parne turbine i svu opremu za energane na biomasu – kazao je Ivan Mikšić, direktor Tvornice turbina Karlovac, koja danas zapošljava 134 radnika i proizvodnju je iz poslovnog prostora u središtu Karlovca proširila i na novu lokaciju.

Presudna 2010. godina

Prije nekoliko godina kupili su zemljište i napravili halu veličine 1500 četvornih metara u Poslovnom parku Karlovac, najvećoj poslovnoj zoni u Karlovačkoj županiji. Investicija je vrijedna 20 milijuna kuna. Tvornici turbina, s obzirom na to da se zahvaljujući kvalitetnom proizvodu prilagodila zahtjevima tržišta, dobit svake godine raste, lani je zaposleno 18 djelatnika, a planirana su i nova ulaganja.

Direktor Mikšić kaže da je 2010. godina bila presudna za njegovu tvrtku koja je nastala raspadom diva, svjetski poznate Jugoturbine koja je radila turbine za nuklearke i brodove. Tada su, iako već godinu dana bez narudžbi za brodsku opremu i sa samo 95 djelatnika, 15 radnika poslali na karlovačko Veleučilište, prekvalificirali ih, uveli nove proizvode i vezali se uz elektrane.

– S obzirom na to da smo projektirali, napravili i montirali cijelu strojarnicu za prvu hrvatsku energanu na biomasu u Glini koja bi trebala početi raditi za mjesec dana, vjerujem da ćemo zahvaljujući našoj kvalitetnoj opremi koja će se pokazati u radu, privući nove narudžbe – kaže Mikšić.

Izvoz u zemlje regije

– Proizvode i izvozimo, orijentirani smo uglavnom na tržišta u okruženju, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju. Kao proizvođači brodske opreme, izvozili smo čak i u daleku Kinu – dodao je Mikšić.

S novim narudžbama, vjeruje direktor, bit će mjesta i za nova zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik