Šteta ili korist: Hidroelektrana u Nacionalnom parku Una

Bez autora
Feb 02 2015

Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju u Slivu rijeke Une, otvorio je mogućnost da se u Martin Brodu, srcu Nacionalnog parka, gradi ekološka mini hidroelektrana. Tek što je Prostorni plan službeno objavljen, lokalne vlasti predstavile su ponudu elektroenergetske firme iz Rusije, izvještava Federalna televizija. Ulagač, privatna kompanija za proizvodnju električne energije registrirana u BiH, ne samo da ne čeka javni poziv i tendersku proceduru nego čak traži izmjenu Prostornog plana jer bi im tako, objašnjenje je, bilo jeftinije. U Nacionalnom parku Una zatečeni su razvojem događaja.

Šteta ili korist: Hidroelektrana u Nacionalnom parku UnaProstorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju u Slivu rijeke Une, otvorio je mogućnost da se u Martin Brodu, srcu Nacionalnog parka, gradi ekološka mini hidroelektrana.

Tek što je Prostorni plan službeno objavljen, lokalne vlasti predstavile su ponudu elektroenergetske firme iz Rusije, izvještava Federalna televizija.

Ulagač, privatna kompanija za proizvodnju električne energije registrirana u BiH, ne samo da ne čeka javni poziv i tendersku proceduru nego čak traži izmjenu Prostornog plana jer bi im tako, objašnjenje je, bilo jeftinije.

U Nacionalnom parku Una zatečeni su razvojem događaja.

"Još nismo imali ni postupak ni provedbu postupka za izdavanje koncesija. A uvjete za izdavanje koncesija i sve ostale uvjete za korištenje prirodnih dobara propisuje upravitelj zaštićenim područjima, u ovom slučaju to je Javno preduzeće Nacionalni park Una", ističe direktor NP Una Amarildo Mulić.

A u gradskoj upravi Bihaća već su dali pozitivno mišljenje o usklađenosti i razmatraju zahtjev za urbanističku saglasnost.

"Moramo otvoriti priču o tome da li želimo koristiti hidropotencijale ili ne želimo. Je li naš potencijal samo turizam i šta imamo od turizma i Nacionalnog parka, od rafting firmi koje rade u NP-u, koliko one imaju prijavljenih radnika", kaže bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević.

U mini hidroelektrani bi bilo zaposleno 12 do 13 osoba, rečeno je prilikom predstavljanja potencijalnih ulagača. Mjesno stanovništvo je zabrinuto. Traže konkretne odgovore na pitanje koliko takva mini hidroelektrana donosi stvarne štete, a koliko koristi.

Ono što bi mještanima, ističu, bilo važnije, i kao prilika za posao i za razvoj turizma, jest prometna uvezanost, osobito oživljavanje Unske pruge, koja je nekad bila žila kucavica Martin-Broda, ali i čitave regije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik