Predstavljanje bh. kompaanija u Beču: Uspješna potraga za novim partnerima

Bez autora
Feb 03 2015

S ciljem predstavljanja potencijala BiH te promovisanja bh. kompanija Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom BiH u Austriji i Privrednom komorom Austrije, prošle sedmice organizovala je privrednu konferenciju u Beču.Prema riječima potpredsjednika VTKBiH Ahmeta Egrlića, zainteresovanost kompanija je bila izuzetno velika, posebno austrijskih kojih je bilo više od 70. Što se tiče bh. kompanija, konferenciji je prisustvovalo 39 naših kompanija.

Predstavljanje bh. kompaanija u Beču: Uspješna potraga za novim partnerimaS ciljem predstavljanja potencijala BiH te promovisanja bh. kompanija Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom BiH u Austriji i Privrednom komorom Austrije, prošle sedmice organizovala je privrednu konferenciju u Beču.

Prema riječima potpredsjednika VTKBiH Ahmeta Egrlića, zainteresovanost kompanija je bila izuzetno velika, posebno austrijskih kojih je bilo više od 70.

Projekti

- Što se tiče bh. kompanija, konferenciji je prisustvovalo 39 naših kompanija. Nakon plenarnog dijela konferencije, održani su odvojeni bilateralni razgovori  susreti tokom kojih su kompanije u direktnim razgovorima iskazale svoj interes i predstavile kapacitete i mogućnosti kojima raspolažu. Pojedine kompanije su već dogovorile određene poslove, dok dio kompanija očekuje naredne razgovore kako bi i same konkretizovale saradnju. Zajednički  stav svih privrednika je da je konferencija izuzetno dobro organizovana i da su razgovori bili uspješni, te se očekuje i uspješna realizacija poslovnih projekata. Misija Komore bila je da se uspostave novi kontakti i mi smo tu misiju i ispunili, istakao je Egrlić za Oslobođenje.

Na privrednoj konferenciji u Beču austrijskim privrednicima predstavila se i kompanija Ćosićpromex iz Usore.

"Konferencija je protekla zaista uspješno, prije svega, zahvaljujući dobroj organizaciji VTKBiH. Ćosićpromex već nekoliko godina ima saradnju sa austrijskom kompanijom sa kojom smo osnovali i joint venture preduzeće. To je vjerovatno bio poticaj i drugim austrijskim kompanijama da se zainteresuju za saradnju sa nama. Naime, mi smo na konferenciju u Beču otišli s namjerom da pronađemo još jednog partnera za osnivanje nove firme, te je  nekoliko austrijskih kompanija iskazalo interes za dublju saradnju sa nama i ovih dana ugovaramo šta i kako dalje, odnosno kako da konkretizujemo saradnju", kazao nam je Mijo Ćosić, direktor Ćosićpromexa, kompanije koja se uglavnom bavi metalogradnjom.

Uskoro u Sarajevu

Inače, Austrija je jedan od najznačajnijih partnera Bosne i Hercegovine o čemu svjedoče i brojke, te se Austrija  nalazi na petom mjestu po izvozu BiH, dok u uvozu zauzima sedmo mjesto. Kad su u pitanju sektori najzastupljeniji su drvni, metalski i elektro sektor.

S obzirom na veliku zainteresovanost, VTKBiH planira da u saradnji sa Ambasadom BiH u Beču, Privrednom komorom Austrije i relevantnim institucijama u BiH organizuje jednu ovakvu privrednu konferenciju i u Sarajevu kako bi se pružila mogućnost bh. kompanijama koje nisu bile u mogućnosti prusustvovati konferenciji u Beču da i same nađu adekvatne partnere i unaprijede svoje poslovanje.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Republike Austrije u 2014.

Izvoz: 392.506.095 eura
Uvoz: 496.340.918 eura
Ukupna vrijednost: 888.847.014. eura
Pokrivenost uvoza izvozom: 79,08 posto

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik