Pčelari na mukama, najgora godina

Bez autora
Feb 05 2015

Za pčelare Pomoravskog i Šumadijskog okruga, koji imaju oko 50.000 pčelinjih društva, prošla godina je, kako kažu, bila najlošija u poslednjih nekoliko decenija. Nezapamćeno loša godina, s kišom u vreme cvetanja bagrema, koji je najvažnija pčelinja paša u ovom delu Srbije, kao i poplave, ostavili su mnoge pčelare "bez kapi meda, mnogi nisu ni vrcali", i samo zahvaljujući jeftinom šećeru ove godine mogli su da prehrane pčele, kažu u Društvu pčelara "Pomoravlje" u Jagodini. Projekt menadžer Centra za EOI i Evropske integracije Regionalne privredne komore. Šumadije i Pomoravlja, Ružica Stančić, izjavila je Tanjugu da je "prošle godine izvoz meda iz ova dva regiona opao za 38 odsto u odnosu na 2013. godinu". "Ne zuje" na lošu godinu samo pčelari Šumadije i Pomoravlja, loša godina je, sudeći po izjavi zamenika predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutina Petrovića, bila loša za ukupno pčelarstvo Srbije.

Pčelari na mukama, najgora godinaZa pčelare Pomoravskog i Šumadijskog okruga, koji imaju oko 50.000 pčelinjih društva, prošla godina je, kako kažu, bila najlošija u poslednjih nekoliko decenija.

Nezapamćeno loša godina, s kišom u vreme cvetanja bagrema, koji je najvažnija pčelinja paša u ovom delu Srbije, kao i poplave, ostavili su mnoge pčelare "bez kapi meda, mnogi nisu ni vrcali", i samo zahvaljujući jeftinom šećeru ove godine mogli su da prehrane pčele, kažu u Društvu pčelara "Pomoravlje" u Jagodini.

Projekt menadžer Centra za EOI i Evropske integracije Regionalne privredne komore

Šumadije i Pomoravlja, Ružica Stančić, izjavila je Tanjugu da je "prošle godine izvoz meda iz ova dva regiona opao za 38 odsto u odnosu na 2013. godinu".

"Ne zuje" na lošu godinu samo pčelari Šumadije i Pomoravlja, loša godina je, sudeći po izjavi zamenika predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutina Petrovića, bila loša za ukupno pčelarstvo Srbije.

"Pčelari Srbije su u prošloj godini ostvarili svega 20 odsto od prosečne proizvodnje meda, koja se kreće od šest do osam tona na godišnjem nivou", rekao je Petrović.

U odnosu na 2013. godinu, prema njegovim rečima, prošle godine je iz Srbije izvezeno 50 odsto meda manje, odnosno oko 1.500 tona u odnosu na 3.370 tona godinu dana ranije.

On je napomenuo da se uglavnom izvozio med od suncokreta. Oko 90 odsto meda Srbija izvozi u zemlje Evropske unije, najviše u Nemačku i Italiju.

Ova zima "nije bila loša za prezimljavanje pčela" u Šumadiji i Pomoravlju, "i ako ne bude ekstremno niskih temperatura ovog meseca, takvih da pčele ne mogu doći do hrane, ne bi trebalo da bude gubitaka na pčelinjacima", ocenjuju pčelari Jagodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik