Propao ruski kredit od 200 miliona dolara

Bez autora
Feb 05 2015

Srbija neće moći da iskoristi 200 miliona dolara kredita za budžet koji je dogovoren sa Rusijom pre skoro dve godine. Srbija je, naime, aprila 2013. godine sa Rusijom potpisala sporazum o kreditu od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu. Sporazum su potpisali tadašnji ministri finansija dve zemlje - Mlađan Dinkić i Anton Siluanov.I mada je u pripremi za potpisivanje ovog sporazuma sve delovalo više nego idealno - kamata od 3,5 odsto, rok otplate od deset godina, dan uoči potpisivanja ugovora o kreditu, ruska strana saopštila je da ćemo odmah moći da koristimo 300 miliona dolara, dok preostalih 200 miliona dolara mora da sačeka da Srbija dobije aranžman sa MMF.

Propao ruski kredit od 200 miliona dolaraSrbija neće moći da iskoristi 200 miliona dolara kredita za budžet koji je dogovoren sa Rusijom pre skoro dve godine.

Srbija je, naime, aprila 2013. godine sa Rusijom potpisala sporazum o kreditu od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu. Sporazum su potpisali tadašnji ministri finansija dve zemlje - Mlađan Dinkić i Anton Siluanov.

I mada je u pripremi za potpisivanje ovog sporazuma sve delovalo više nego idealno - kamata od 3,5 odsto, rok otplate od deset godina, dan uoči potpisivanja ugovora o kreditu, ruska strana saopštila je da ćemo odmah moći da koristimo 300 miliona dolara, dok preostalih 200 miliona dolara mora da sačeka da Srbija dobije aranžman sa MMF.

- Tako je 9. jula 2013. godine Srbiji uplaćeno 300 miliona dolara. Ostatak dogovora je propao. Jer, ruska strana je svojim budžetom sredstva za taj kredit planirala samo u 2013. godini, a mi, kao što je poznato, još nismo ugovorili aranžman sa Fondom. O ovome je bilo reči i prilikom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji. Međutim, od realizacije dela starog sporazuma sada nema ni reči. Sredstva možemo da dobijemo samo ako budemo ušli u potpuno nove pregovore - objašnjava izvor „Blica“.

Inače, u Beogradu se trenutno nalaze eksperti Međunarodnog monetarnog fonda koji vrše poslednja usaglašavanja, kako bi 23. februara na sednici borda direktora MMF sporazum sa Srbijom bio odobren. U pitanju je aranžman koji bi trebalo da važi do marta 2018. godine, a koji podrazumeva i mogućnost da Srbija, za popunu svojih deviznih rezervi, ukoliko joj je to potrebno, povuče ukupno milijardu evra. Uz redovno praćenje budžeta, sporazum će predviđati i tromesečnu kontrolu četiri velika javna preduzeća - „Srbijagasa“, EPS-a, „Puteva Srbije“ i „Železnica Srbije“.

Zaduženje još 5,8 milijardi evra

Srbija će se ove godine zadužiti, prema planu budžeta, za 706,6 milijardi dinara, odnosno oko 5,8 milijardi evra kako bi se pokrili svi troškovi - finansiranje budžetskog deficita, otplate glavnice kreditorima, plaćanje garancija...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik