Produktna berza: Cene žitarica u stagnaciji

Bez autora
Feb 08 2015

Količinski promet roba preko “Produktne berze” u Novom Sadu u periodu od 2. do 6. februara 2015. godine je u padu za 59,87 odsto u odnosu na prethodnu nedelju s obzirom da je iznosio svega 672,26 tona robe. Posle turbulntnih dešavanja na deviznom tržištu nedelja za nama je protekla u znaku stabilizacije domaće valute, pa se i kupci i prodavci preračunavaju kako da nastupe na tržištu, što je dovelo do znatnih razlika u cenama na strani ponude u odnosu na tražnju, što je i bio ključni razlog malog prometa. Finansijska vrednost prometa je iznosila 13.655.677 dinara ili za 67,38 odsto manje nego prethodne nedelje. Pšenica je u nedelji za nama trgovana po ceni od 24,42 dinara za kilogram (22,20 dinara za kilogram bez PDV). To je za 0,91 odsto rast u odnosu na prethodnu nedelju. Nema dovoljno indicija sa domaćeg tržišta da bi cena u narednom periodu mogla da ima neku izraženiju tendenciju, ali ako i postoji neki nagoveštaj to je podatak da je pšenica na uglavnom svim referentnim svetskim berzama u blagom porastu.

Produktna berza: Cene žitarica u stagnacijiKoličinski promet roba preko “Produktne berze” u Novom Sadu u period od 2. do 6. februara 2015. godine je u padu za 59,87 odsto u odnosu na prethodnu nedelju s obzirom da je iznosio svega 672,26 tona robe.

Posle turbulntnih dešavanja na deviznom tržištu nedelja za nama je protekla u znaku stabilizacije domaće valute, pa se i kupci i prodavci preračunavaju kako da nastupe na tržištu, što je dovelo do znatnih razlika u cenama na strani ponude u odnosu na tražnju, što je i bio ključni razlog malog prometa. Finansijska vrednost prometa je iznosila 13.655.677 dinara ili za 67,38 odsto manje nego prethodne nedelje.

Pšenica je u nedelji za nama trgovana po ceni od 24,42 dinara za kilogram (22,20 dinara za kilogram bez PDV). To je za 0,91 odsto rast u odnosu na prethodnu nedelju. Nema dovoljno indicija sa domaćeg tržišta da bi cena u narednom periodu mogla da ima neku izraženiju tendenciju, ali ako i postoji neki nagoveštaj to je podatak da je pšenica na uglavnom svim referentnim svetskim berzama u blagom porastu.

Cena kukuruza je u blagom padu. Od početnih 15,50 dinara za kilogram bez PDV sa početka nedelje, kukuruz je na samom kraju nedelje kotirao na poziciji 15,20 din/kg. Prosečna cena trgovanja od 16,94 dinara za kilogram (15,40 dinara za kilogram bez PDV) je za neznatnih 0,43 odsto niža u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje. Posle naglog i neočekivano velikog rasta vrednosti dolara u odnosu na evro, u protekloj nedelji vrednost američke valuteznačajno je pala. To je ponovo bio signal investicionim fondovima da “prebegnu” sa finansijskih na robna tržišta, čime su napravili pritisak na strani tražnje i prouzrokovali rast cene terminskih ugovora na tržištu žitarica.

Od ostalih roba na novosadskoj berzi trgovano je još samo mineralnim đubrivom San i to po ceni od 39,60 dinara za kilogram.

Pad cene kukuruza u potpunosti je sa stanovišta berzanskog indeksa kompenziran rastom cene pšenice, pa je PRODEX praktično identičan svom prošlonedeljnom nivou i ima vrendost od 210,97 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik