Energija vetra čeka podzakonske akte

Bez autora
Feb 08 2015

Donošenjem novog Zakona o energetici, koji je usvojen 29. decembra, stvoreni su osnovni preduslovi za izgradnju velikih vetroparkova u Srbiji. Zakon je mnogo bolje rešenje od prethodnog jer otklanja sve prepreke za realizaciju takvih investicija. Da bi do početka izgradnje i došlo, potrebno je još usvojiti podzakonska akta koja će investitorima omogućiti pribavljanje bankarskih kredita, kaže Ana Brnabić, generalna direktorka kompanije Kontinental vind Srbija. Ona objašnjava da podzakonski akti treba da urede oblast vezanu za model ugovora o otkupu električne energije. To je potrebno uraditi kako bi banke dobile garancije za odobravanje kredita. Naime, rešenja iz doskorašnjeg zakona o energetici nisu davala dovoljno garancija bankama da će moći da povrate svoj novac. Podzakonska akta koja treba da se donesu, na zadovoljavajući način regulišu upravo tu oblast. Da bi Kontinental vind Srbija započeo svoju investiciju, odnosno izgradnju vetroparka u Kovinu, potrebno je sačekati da se ta regulativa donese, objašnjava Brnabićeva.

Energija vetra čeka podzakonske akteDonošenjem novog Zakona o energetici, koji je usvojen 29. decembra, stvoreni su osnovni preduslovi za izgradnju velikih vetroparkova u Srbiji. Zakon je mnogo bolje rešenje od prethodnog jer otklanja sve prepreke za realizaciju takvih investicija. Da bi do početka izgradnje i došlo, potrebno je još usvojiti podzakonska akta koja će investitorima omogućiti pribavljanje bankarskih kredita - kaže za Danas Ana Brnabić, generalna direktorka kompanije Kontinental vind Srbija.

Ona objašnjava da podzakonski akti treba da urede oblast vezanu za model ugovora o otkupu električne energije.

- To je potrebno uraditi kako bi banke dobile garancije za odobravanje kredita. Naime, rešenja iz doskorašnjeg zakona o energetici nisu davala dovoljno garancija bankama da će moći da povrate svoj novac. Podzakonska akta koja treba da se donesu, na zadovoljavajući način regulišu upravo tu oblast. Da bi Kontinental vind Srbija započeo svoju investiciju, odnosno izgradnju vetroparka u Kovinu, potrebno je sačekati da se ta regulativa donese. Čim to bude završeno, moći ćemo da tražimo zajam od banaka i posle priprema i da počnemo sa izgradnjom - objašnjava Brnabićeva.

Prema njenim rečima, potrebno je da se podzakonska akta donesu najkasnije u aprilu kako bi izgradnja vetroparka u Kovinu počela u toku ove godine. U slučaju da do usvajanja dođe kasnije, to neće biti moguće. Američka kompanija Kontinental vind planira izgradnju velikog vetroparka "Čibuk" u Kovinu snage 145 megavata vrednog 280 miliona evra. Procenjuje se da će direktna ekonomska korist Srbije od te investicije biti oko 260 miliona evra tokom 25 godina projektovanog radnog veka objekta, od čega će oko 130 miliona evra ići u budžet. Srpske kompanije, koje će biti angažovane na izgradnji, trebalo bi da zarade oko 55 miliona evra i zaposle 400 radnika. Opština Kovin će inkasirati oko 10 miliona evra, u vetroparku će raditi 20 ljudi, a preduzeća koja ga budu održavala zaradiće oko 15 miliona evra.

Energija vetra zanimljiva je i Naftnoj industriji Srbije i kompaniji Energovind, jer su formirale zajedničko preduzeće NIS Energovind i u septembru 2013. godine najavljivale izgradnju vetroparka "Plandište". U slučaju da do realizacije i tog projekta dođe, na izgradnji bi bilo angažovano 300 ljudi, ukupni izgrađeni kapacitet bi iznosio 102 megavata, a vrednost radova bi bila 160 miliona evra.

Kada je reč o izgradnji vetroparkova manjeg kapaciteta, ti projekti ne zavise od velikih bankarskih kredita za koje su potrebne garancije, pa su neki projekti već započeti. Tako je MK Fintel vind, zajedničko preduzeće MK Grupe i italijanske kompanije Fintel energia spa, počeo izgradnju vetroparka u blizini Kule, snage 9,9 megavata, a završetak radova se očekuje do kraja oktobra. Kompanija MK Fintel vind uložila je oko 15 miliona evra u projekat izgradnje vetroparka "Kula", čijom će se izgradnjom stvoriti uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji. Postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora "Vestas" visine 178 metara, proizvodiće 27 miliona kilovata zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Pored vetroparka u Kuli, uskoro će početi i izgradnja drugog vetroparka koji će se nalaziti u okolini Vršca, investicije vredne 11 miliona evra, koji će snabdevati zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

- Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što će ova grinfild investicija konačno biti realizovana u Srbiji. U narednom periodu planiramo dodatne projekte, a postoji i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama - kaže Tiziano Giovanetti, izvršni direktor kompanija Fintel energia spa i MK Fintel vinda, i dodaje da je izgradnja vetroparka "Kula" značajna jer pokazuje da je poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija ne samo moguće već može biti i uspešno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik