Za alternativne izvore energije 400 miliona

Bez autora
Feb 08 2015

Sa planiranih oko 400 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za energetiku pomoći će u ovoj godini realizaciju projekata za korišćenje alternativnih izvora energije. Konkursi će biti otvoreni od aprila do kraja godine, a izuzetno je važno da se lokalne samouprave informišu na vreme i pripreme adekivatne projekte, naglasio je Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, prilikom posete opštini Kikinda i Javnom preduzeću "Toplana". Od blizu 400 miliona dinara, koliko je planirano za projekte iz oblasti energetike i korišćenja alternativnih izvora energije, kao što su biomasa, solarni paneli, toplotne pumpe i slično, čak 87 odsto sredstava namenjeno je opštinama, odnosno institucijama kojima je osnivač Republika, Pokrajina ili lokalna samouprava.

Za alternativne izvore energije 400 milionaSa planiranih oko 400 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za energetiku pomoći će u ovoj godini realizaciju projekata za korišćenje alternativnih izvora energije. Konkursi će biti otvoreni od aprila do kraja godine, a izuzetno je važno da se lokalne samouprave informišu na vreme i pripreme adekivatne projekte – naglasio je Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, prilikom posete opštini Kikinda i Javnom preduzeću "Toplana".

Od blizu 400 miliona dinara, koliko je planirano za projekte iz oblasti energetike i korišćenja alternativnih izvora energije, kao što su biomasa, solarni paneli, toplotne pumpe i slično, čak 87 odsto sredstava namenjeno je opštinama, odnosno institucijama kojima je osnivač Republika, Pokrajina ili lokalna samouprava.

"Iznos sredstava koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat su po pojedinačnom konkursu od 30 do 40 miliopna dinara. Na ta sredstva neophodno je i učešće aplikanta, u konkretnom slučaju Toplane. S obzirom na realne potrebe na teritoriji Vojvodine, to su, nažalost skromna sredstva, ali ako se bude ulagalo u kontinuitetu možemo očekivati iskorak i u oblasti energetike", rekao je Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

Pored sanacije najkritičnijih deonica toplovodne mreže, kikindsko JP „Toplana“ pred ozbiljnim je zadatkom obezbedjenja alternativnog izvora energije umesto trenutno jedine opcije - preskupog gasa. Medjutim, takvi projekti su za kikindsku opštinu preambiciozni.

"Nemački KfW Fond uradio je previsibility studiju za kikindsku „Toplanu“ i došli smo do zakljućka da opština Kikinda, u ovom trenutku, nema sredstava da učestvuje u takvom projektu. To, najverovatnije trenutno ne može ni jedna vojvodjanska opština, jer su sredstva izuzetno velika i jako je teško vraćati takve kredite", kaže Miroslav Čičulić, direktor JP „Toplana“ Kikinda.

Kikindska „Toplana“ pribegla je drugom konceptu u iznalaženju pravog načina za prelazak na alternativne izvore energije.

"I zato partnerima, koji žele da izgrade toplanu na biomasu, nudimo svoje uslove. Spremni smo da prihvatimo njihovu proizvodnju toplotne energije, ali pod uslovom da to bude povoljnija cena nego što je cena gasa", istakao je Čulić.

Trenutna potraživanja JP "Srbijagas" prema kikindskoj "Toplani" su oko 260 miliona dinara. Od tog iznosa, kikindsko javno preduzeće osporava blizu 140 miliona dinara. Sporna potraživanja na kraju će, najverovatnije, biti u domenu - politike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik