Dobar biznis plan garantuje uspeh

Bez autora
Feb 09 2015

Dobar biznis plan duplira šanse za uspeh svakog biznisa, pokazalo je istraživanje Palo Alto Software. Dobro napisan biznis plan je povezan sa povećanjem uspeha kompanije u svakom pojedinačnom cilju koji je on projektovao. Bilo da se nalazite pred pokretanjem sopstvenog biznisa, ili ste u poslovnom svetu već godinama, pravac u kom će se kretati vaš posao dalje određuje upravo biznis plan koji napravite. Biznis plan nije ništa drugo do dobra, kvalitetna i realistična prognoza na koji način će posao kompanije za koju radite ili vaš sopstveni posao dalje napredovati. Šta treba da sadrži dobar biznis plan?

Dobar biznis plan garantuje uspehDobar biznis plan duplira šanse za uspeh svakog biznisa, pokazalo je istraživanje Palo Alto Software. Dobro napisan biznis plan je povezan sa povećanjem uspeha kompanije u svakom pojedinačnom cilju koji je on projektovao.

Bilo da se nalazite pred pokretanjem sopstvenog biznisa, ili ste u poslovnom svetu već godinama, pravac u kom će se kretati vaš posao dalje određuje upravo biznis plan koji napravite.

Biznis plan nije ništa drugo do dobra, kvalitetna i realistična prognoza na koji način će posao kompanije za koju radite ili vaš sopstveni posao dalje napredovati.

Šta treba da sadrži dobar biznis plan?

Ciljevi − Šta planirate da ostvarite svojim biznisom? Ovo je ključni deo biznis plana koji treba da usmerava poslovanje.

● Identifikujte ciljeve u ranoj fazi biznisa,
● Planirajte vremenske rokove koji su potrebni za postizanje ciljeva,
● Ako imate zaposlene, odredite odgovorne za ostvarivanje pojedinih ciljeva.

Proizvodi i usluge − Vi ste ono što prodajete. Od toga kako upravljate svojom ponudom zavisi uspeh biznisa.

● Kontrolišite strogo svoj plan o proizvodima i stanju u nabavci,
● Ostanite poznati u okviru svoje industrije i stalno unapređujte svoje proizvode.

Tržište − razvoj tržišta je ključno za vaš biznis plan. Stabilan priliv potrošača je nešto što će vašu ideju pretvoriti u profitabilan biznis. Profilišite detaljno svoje tržište:

● Zašto je vaš proizvod konkurentan na tržištu?
● Gde se nalaze vaši potencijalni potrošači i zašto?
● Kako najbolje možete svoj proizvod plasirati potencijalnim potrošačima?

Zaposleni − zaposleni mogu biti najveća prednost ili najslabija karika vašeg biznisa. Biznis plan treba da reflektuje i vašu politiku zapošljavanja:

● Okružite se najboljima u svojoj oblasti i obezbedite im benefite,
● Dobro ih uputite u ciljeve vašeg biznisa kako bi mogli da ih prate i ostvaruju.

Konkurencija − učinite svoju konkurenciju vašim izvorom znanja i potencijalnih prilika, a ne izvorom stresa.

● posmatrajte svoje konkurente kao case study na tržištu − šta možete naučiti od njihovih uspeha i neuspeha, što će vam koristiti,
● pronađite način da sarađujete sa svojom konkurencijom, ili se udružite, naročito ako imaju proizvode ili veštine koje dopunjavaju vašu ponudu.

Budžet − jedna od jako bitnih stavki vašeg biznis plana. Od pravilno rapoređenog budžeta u najvećoj meri zavisi uspeh vašeg biznisa.

● napravite jasno definisan budžet po stavkama,
● povežite budžet sa svakim pojedinačnim ciljem vašeg biznis plana.

Veština pravljenja biznis plana je jedna od najznačajnijih znanja i veština kojim je neophodno da ovlada svaki potencijalni preduzetnik kako bi svoju poslovnu ideju mogao uspešno da realizuje na tržištu. Takođe, njom bi trebalo da vlada i kandidat za posao u nekoj kompaniji jer će poslodavac ceniti ovu veštinu i dati prednost kandidatima koji je imaju.

Poslovne škole su shvatile da je ovo znanje važno za svakog ko u biznisu gradi svoju karijeru, pa se biznis planovi uvode u nastavni plan.

Na BusinessAcademy je planirano da polaznici nauče da naprave biznis plan i rade na njegovom razvoju, na osnovu ideje koju su sami zamislili. Cilj nije samo da steknu teorijska znanja o tome kako se radi biznis plan, nego da imaju dodatnu podršku i stručne savete mentora uz čiju pomoć će razvijati svoj biznis plan.

Na ovoj akademiji biznis plan je rad koji polaznici prave na kraju školovanja, a ideja je da na taj način oni imaju kompletno razrađen biznis plan sa kojim mogu da započnu sopstveni posao i apliciraju za različita sredstva kojima će potpomoći realizaciju svoje ideje. Osim za preduzetništvo, oni ovu dragocenu veštinu mogu da iskoristite za kreiranje biznis planova za druge zainteresovane preduzetnike ili kompanije.

Ukoliko ste naučili kako da napravite dobar biznis plan, dodajte ovu veštinu u svoj portfolio ili u CV i sigurno ćete naići na dobre reakcije svojih sadašnjih ili budućih poslodavaca, ili potencijalnih poslovnih partnera i saradnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik