RS: Za radna mjesta 14,3 miliona KM

Bez autora
Feb 12 2015

Za finansiranje projekata zapošljavanja u RS ove godine planirano je 14,3 miliona maraka, a akcenat će biti na otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru.Poručeno je to juče sa sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS u Banjaluci. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je u 2015. godini za projekte zapošljavanja predviđeno oko 10,3 miliona maraka, uz koje će biti utrošena i četiri miliona koja su preostala iz prošle godine.

RS: Za radna mjesta 14,3 miliona KMZa finansiranje projekata zapošljavanja u RS ove godine planirano je 14,3 miliona maraka, a akcenat će biti na otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Poručeno je to juče sa sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS u Banjaluci. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je u 2015. godini za projekte zapošljavanja predviđeno oko 10,3 miliona maraka, uz koje će biti utrošena i četiri miliona koja su preostala iz prošle godine.

- Reformska politika ove godine je opredjeljenje Vlade RS. Akcenat je na novom zapošljavanju, koje mora da favorizuje realni sektor. Iz tog razloga donesena je odluka da nema zapošljavanja u institucijama Vlade RS, a takva odluka bi trebalo da dođe i u javna preduzeća i cijeli javni sektor - kazao je Savanović. On je podsjetio da je u prošloj godini kroz razne projekte zaposleno 2.150 ljudi, za šta je utrošeno oko 7, 6 miliona maraka.

Naglasio je da samo realni sektor može da podigne na viši nivo standard stanovnika Srpske, zbog čega se sprovođenje akcionog plana zapošljavanja mora fokusirati na njega, ali i imati ozbiljan pristup svih socijalnih partnera.

Savanović je istakao da je odgovornost na svim poslodavcima, koji moraju redovno da uplaćuju doprinose za svoje radnike.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da uvijek podržava novo zapošljavanje, ali da se mora posebna pažnja obratiti koliko je zaposlenih u realnom sektoru.

- Zahvaljujući projektima u privredi lani je zaposlena 2.001 osoba, za šta je potrošeno 4,9 miliona maraka. Kroz projekte u poljoprivredi do posla je došlo 461 lice, gdje je potrošeno oko tri miliona, a kroz projekte za pripravnike posao je dobilo 220 mladih, što je koštalo 1,49 miliona maraka - kazala je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da je zajednički cilj svih poslodavaca da novim radnim mjestima zajedničkim snagama doprinesu boljem razvoju Srpske.

- Najbolji novac je novac koji je uložen u novo radno mjesto - istakao je Škrebić i dodao da poslodavci uvijek podržavaju akcioni plan zapošljavanja, ali da imaju primjedbe na to što još uvijek nisu dobili podatke koliko je ljudi ostalo zaposleno poslije isteka ugovora ovih projekata.

- Smatramo da mladi trebaju šansu za posao, ali da prioritet treba dati realnom sektoru - istakao je Škrebić, koji je juče izabran i za novog predsjednika Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

Inspekcije

Ranka Mišić je istakla da je neophodno izmijeniti ili donijeti novi zakon o radu inspekcijskih organa.

- U ovoj oblasti potreban je novi zakon, koji će detaljno da reguliše nadležnosti inspektora, da formuliše ko može, a ko ne može da bude inspektor, kao i da inspektorima omogući da kontrolišu preduzeća koja nisu prijavljena - naglasila je Mišićeva i dodala da je neophodna i reforma javnog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik