Uvode se banke za posebne namene

Bez autora
Feb 12 2015

Nova, stroža pravila igre za posrnule banke u Srbiji. Gubici banaka više se neće pokrivati samo novcem poreskih obveznika, odnosno iz budžeta, već će prvi na udaru biti vlasnici i kreditori. Druga novina je da ćemo, ako zatreba, dobiti i banku za posebne namene u skladu s evropskim propisima.Za dve godine u Srbiji su zatvorene četiri banke, a na sanaciju štete koju su napravile potrošeno je gotovo milijardu evra iz državne kase. To ne bi trebalo da se ponovi. Ako banka zapadne u probleme, štetu će morati da plate njeni akcionari i poverioci, a država može da formira banku za posebne namene.

Uvode se banke za posebne nameneNova, stroža pravila igre za posrnule banke u Srbiji. Gubici banaka više se neće pokrivati samo novcem poreskih obveznika, odnosno iz budžeta, već će prvi na udaru biti vlasnici i kreditori. Druga novina je da ćemo, ako zatreba, dobiti i banku za posebne namene u skladu s evropskim propisima.

Za dve godine u Srbiji su zatvorene četiri banke, a na sanaciju štete koju su napravile potrošeno je gotovo milijardu evra iz državne kase. To ne bi trebalo da se ponovi. Ako banka zapadne u probleme, štetu će morati da plate njeni akcionari i poverioci, a država može da formira banku za posebne namene.

"Prva opcija prilikom restrukturiranja banke je prodaja banke nekome drugom ako ima zainteresovanih. Ako to nije moguće, onda se koristi instrument banke za posebne namene, tako što se osniva od strane Republike i Narodna banka joj daje dozvolu za rad i na nju se prenose imovina i obaveze banke koja se restrukturira", objašnjava Pavle Đurić iz Narodne banke Srbije.

Ideja je da se ne preuzimaju nenaplativi krediti i da se takozvana "loša" banka ne osniva za svaku pojedinačnu banku koja zapadne u problem.

Pavle Đurić navodi da je trajanje banke oročeno na dve godine od poslednjeg prenosa imovine i obaveza.

"Zato što banka za posebne namene nije prirodna situacija, ona je privremeni instrument koji treba da se razreši tako što će se njena imovina, obaveze, akcije – ustupiti nekom od kupaca u privatnom sektoru", kaže Đurić.

Ekonomista Boško Živković kaže da još uvek nije poznato kako će biti konstruisana ta nova institucija, ali ističe da je sama činjenica da postoji namera da se ta institucija uključi u sistem veoma dobra.

Banku za posebne namene prvo su uvele SAD. U Evropi je to relativno nova praksa. Ima je Engleska, a od prošle godine i Portugalija. Međutim, prema odluci EU iz aprila prošle godine, mogućnost osnivanja te banke više nije stvar izbora već obaveza svake države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik