Od 1. aprila veće akcize na cigarete: Paklica skuplja od 10 do 20 centi

Bez autora
Feb 15 2015

Pred pušačima u Crnoj Gori, kojih je oko 200.000, od. 1. aprila su nova poskupljenja cigareta. Ministarstvo finansija je za Atlas TV potvrdilo rast akciza, a poznavaoci prilika ocjenjuju da će paklica cigareta poskupiti od 10 do 20 centi. Prema planu Vlade do 2019. godine cijena cigareta kod nas biće slična onoj u Evropskoj uniji EU - oko pet eura. Najprodavanije cigarete u Crnoj Gori trenutno koštaju 1.70 eura. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija akcize na cigarete će rasti svakog 1. aprila do 2019. godine. Imajući u vidu obavezu daljeg usaglašavanja sa regulativom u oblasti duvanskih proizvoda sa direktovama EU, neophodno je da se nakon utvrđene dinamike nastavi sa progresivnim povećanjem akciznih stopa za ove periode do potpunog usaglašavanja sa nivoom akcize u EU, objasnili su u tom Vladinom resoru...

Pred pušačima u Crnoj Gori, kojih je oko 200.000, od. 1. aprila su nova poskupljenja cigareta. Ministarstvo finansija je za Atlas TV potvrdilo rast akciza, a poznavaoci prilika ocjenjuju da će paklica cigareta poskupiti od 10 do 20 centi. Prema planu Vlade do 2019. godine cijena cigareta kod nas biće slična onoj u Evropskoj uniji EU - oko pet eura.

Najprodavanije cigarete u Crnoj Gori trenutno koštaju 1.70 eura. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija akcize na cigarete će rasti svakog 1. aprila do 2019. godine.

"Imajući u vidu obavezu daljeg usaglašavanja sa regulativom u oblasti duvanskih proizvoda sa direktovama EU, neophodno je da se nakon utvrđene dinamike nastavi sa progresivnim povećanjem akciznih stopa za ove periode do potpunog usaglašavanja sa nivoom akcize u EU", objasnili su u tom Vladinom resoru.

Ekonomska analitičarka Jadranka Rabrenović kazala je da, prema kalendaru poskupljenja, akciza treba da se poveća za 5,5 centi, što znači da će trgovci da povećaju cijenu za najmanje 10 centi za najprodavanije cigarete.

"Za očekivati je da cijena skupljih cigareta bude veća za 20 centi. Plan Vlade je da do 2019. godine dostignemo, pretpotstavljam, najjeftinije cigarete u EU. to je trenutno u Austriji i Njemačkoj i one se kreću od 4,5 do 5,5 eura", rekla je Rabrenović.

Najskuplje cigarete plaćaju Norvežani, skoro 12 eura po paklici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik