HPB: gubitak uz rekordnu dobit

Bez autora
Feb 17 2015

HPB ima rekordni gubitak od 630,5 mil. kn, nakon rezerviranja 928 mil. kn za loše kredite, ali i rekordnu operativnu dobit u 2014., 296 mil. kn. Već u rujnu državna je banka bila primorana iskazati golem gubitak, nakon što je HNB na uzorku portfelja na kojem je radio superviziju, primijenio strožu metodologiju rezervacija. Premda je posljednjih šest godina bivši čelnik Čedo Maletić, čisteći (blago rečeno) loš portfelj koji mu je ostavio prethodnik Josip Protega, već izdvojio oko 1 mlrd. kn za rezervacije, s prošlogodišnjim pokrivanjem cifra je narasla na impresivne 2 mlrd. kn. Loši su im krediti sad pokriveni 60%, dok je tržišni prosjek 50%. Banka je već krenula u restrukturiranje i mora ga završiti u prvoj polovini godine, što je uvjet koji joj je postavio Bruxelles, žele li državi dati zeleno svjetlo za dokapitalizaciju. Zasad ni HNB nije pokrenuo posebne akcije, premda je adekvatnost kapitala pala na tek 6,7% i gotovo je upola niža od zakonskih 12%. No, osim što je to pitanje kapitalne održivosti banke, restrukturiranje je i "biti ili ne biti" za njezina novog čelnika Tomislava Vuića: iako je izborna godina i postoji velika šansa da mu mandat ne potraje, o tome koliko će kvalitetno provesti restrukturiranje i povećati efikasnost ovisi i njegova karijera.

HPB: gubitak uz rekordnu dobitHPB ima rekordni gubitak od 630,5 mil. kn, nakon rezerviranja 928 mil. kn za loše kredite, ali i rekordnu operativnu dobit u 2014., 296 mil. kn. Već u rujnu državna je banka bila primorana iskazati golem gubitak, nakon što je HNB na uzorku portfelja na kojem je radio superviziju, primijenio strožu metodologiju rezervacija.

Premda je posljednjih šest godina bivši čelnik Čedo Maletić, čisteći (blago rečeno) loš portfelj koji mu je ostavio prethodnik Josip Protega, već izdvojio oko 1 mlrd. kn za rezervacije, s prošlogodišnjim pokrivanjem cifra je narasla na impresivne 2 mlrd. kn. Loši su im krediti sad pokriveni 60%, dok je tržišni prosjek 50%.

Banka je već krenula u restrukturiranje i mora ga završiti u prvoj polovini godine, što je uvjet koji joj je postavio Bruxelles, žele li državi dati zeleno svjetlo za dokapitalizaciju. Zasad ni HNB nije pokrenuo posebne akcije, premda je adekvatnost kapitala pala na tek 6,7% i gotovo je upola niža od zakonskih 12%. No, osim što je to pitanje kapitalne održivosti banke, restrukturiranje je i "biti ili ne biti" za njezina novog čelnika Tomislava Vuića: iako je izborna godina i postoji velika šansa da mu mandat ne potraje, o tome koliko će kvalitetno provesti restrukturiranje i povećati efikasnost ovisi i njegova karijera. S jedne strane moguće je da će mu, po inerciji, naplati li se dio rezerviranih kredita, rezultat porasti i pasti u ruke kao zrela kruška, dok, s druge strane, kapitalno slabljenje banke visokim rezervacijama smanjuje njezinu atraktivnost u situaciji kad se priprema privatizacija.

Nadajmo se da paranoici nemaju pravo kad sumnjaju da je to put u jeftinu prodaju. Ne bi bilo fer, posebno kad operativna dobit, rast kredita stanovništvu od 7% i kamatnih prihoda od 12%, svjedoči da – rade dobro.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik