DAB natječajem traži kupca za 8,3 posto Slatinske banke

Bez autora
Feb 17 2015

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) namjerava prodati svoj paket dionica u Slatinskoj banci, jednoj od domaćih banaka s tržišnim udjelom manjim od pola posto. Natječaj za prodaju 76.494 dionice ili 8,3 posto temeljnoga kapitala Slatinske DAB je oglasio putem Narodnih novina potkraj prošlog tjedna, a za davanje ponuda određen je rok od 15 dana. S obzirom na utvrđenu početnu cijenu, taj bi natječaj trebao poslužiti tek za zagrijavanje. Za DAB-ov se paket, naime, za početak traži 15,3 milijuna kuna ili 200 kuna po dionici, što je razina knjigovodstvene vrijednosti. Međutim, tržišna cijena dionica Slatinske kreće se oko petine knjigovodstvene, odnosno 40-ak kuna. Istina je da su te dionice na burzi jedne od mnogih niskolikvidnih, no najviša cijena uz koju je unatrag godinu dan zabilježeno kakvo-takvo trgovanje bila je niža od 50 kuna. DAB je ljestvicu očito postavio visoko zbog propisa kojih se mora držati, no to samo znači da zacijelo računa da će prvi krug natječaja pasti u vodu.

DAB natječajem traži kupca za 8,3 posto Slatinske bankeDržavna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) namjerava prodati svoj paket dionica u Slatinskoj banci, jednoj od domaćih banaka s tržišnim udjelom manjim od pola posto.

Natječaj za prodaju 76.494 dionice ili 8,3 posto temeljnoga kapitala Slatinske DAB je oglasio putem Narodnih novina potkraj prošlog tjedna, a za davanje ponuda određen je rok od 15 dana. S obzirom na utvrđenu početnu cijenu, taj bi natječaj trebao poslužiti tek za zagrijavanje. Za DAB-ov se paket, naime, za početak traži 15,3 milijuna kuna ili 200 kuna po dionici, što je razina knjigovodstvene vrijednosti. Međutim, tržišna cijena dionica Slatinske kreće se oko petine knjigovodstvene, odnosno 40-ak kuna.

Istina je da su te dionice na burzi jedne od mnogih niskolikvidnih, no najviša cijena uz koju je unatrag godinu dan zabilježeno kakvo-takvo trgovanje bila je niža od 50 kuna. DAB je ljestvicu očito postavio visoko zbog propisa kojih se mora držati, no to samo znači da zacijelo računa da će prvi krug natječaja pasti u vodu. Odgovor na pitanje je li natječaj potaknut iskazanim interesom konkretnog ulagača za taj državni paket ili je posrijedi DAB-ova inicijativa, u Agenciji nismo uspjeli dobiti. U zoni spekulacija ostaje i pitanje je li za taj paket (po nekoj drugoj cijeni) zainteresirana otprije dominantna skupina dioničara ili netko od manjinskih dioničara iz redova 'lokalnih' igrača.

Pojedinačno najveći dioničar Slatinske je Slavonski ZIF, ali pod kontrolom iste skupine dioničara su i neke druge od top 10 vlasničkih pozicija. Među ostalim, nemalih 7,8 posto čine trezorske dionice. Prema ovih dana objavljenim nerevidiranim rezultatima za prošlu godinu, Slatinska banka je 2014. zaključila s blagim padom aktive (s 1,51 na 1,44 milijarde kuna) te kreditnim portfeljem od 728 milijuna kuna (godinu prije 787 mil.). Neto kamatni prihod i neto prihod od provizija i naknada bili su približno na razini prethodne godine. Operativni rezultat je blago pao; dobit prije rezervacija i ispravaka vrijednosti dosegnula je 13 milijuna, ali su tek nešto manje od toga bile izdvojene rezervacije. U konačnici, nakon plaćanja poreza, banka je iskazala tek simboličan plus od 276.629 kuna. 

Dobiven spor

Odbijena tužba Jugobanke

Slatinska banka u ponedjeljak je putem Zagrebačke burze izvijestila da je zaprimila presudu Vrhovnog suda vezano uz sudski spor koji je protiv nje pokrenula beogradska Jugobanka u stečaju. Vrhovni sud je pravorijekom na žalbu Jugobanke potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je još sredinom 2008. tužbeni zahtjev Jugobanke radi naknade štete (17 mil. eura) u cijelosti odbačen. Pravomoćna presuda u korist Slatinske oslobodit će joj i oko 2,7 mil. kuna rezervacija na ime tog spora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik