U 2014. godini lizing u Srbiji beleži rast

Bez autora
Feb 17 2015

U 2014. godini lizing tržište Srbije je zabeležilo rast, te je za godinu dana sklopljeno 10.673 lizing ugovora čija je ukupna vrednost iznosila 280 miliona evra. To je povećanje od 4,7 procenata u odnosu na 2013. godinu kada je vrednost lizing ugovora iznosila 12,5 miliona evra manje. Najveće interesovanje za lizing i prošle godine je vladalo među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a među njima posebno su dominirale kompanije čija je delatnost saobraćaj i informisanje, trgovina na veliko i malo, proizvodna delatnost, kao i građevinski sektor i poljoprivredni proizvođači. Najzastupljeniji predmeti lizinga bila su nova i polovna putnička vozila, te je vrednost svih zaključenih lizing ugovora u ovom sektoru iznosila preko 101 milion evra, što je povećanje od 7,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabeležila i nabavka komercijalnih i teretnih vozila putem lizinga i to za 6,3 procenata, pa je na kraju 2014. godine ovaj sektor uknjižio 97 miliona evra i zauzeo gotovo identični udeo u ukupnom portfoliju lizing kompanija, kao i putničkih vozila.

U 2014. godini lizing u Srbiji beleži rastU 2014. godini lizing tržište Srbije je zabeležilo rast, te je za godinu dana sklopljeno 10.673 lizing ugovora čija je ukupna vrednost iznosila 280 miliona evra. To je povećanje od 4,7 procenata u odnosu na 2013. godinu kada je vrednost lizing ugovora iznosila 12,5 miliona evra manje.

Najveće interesovanje za lizing i prošle godine je vladalo među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a među njima posebno su dominirale kompanije čija je delatnost saobraćaj i informisanje, trgovina na veliko i malo, proizvodna delatnost, kao i građevinski sektor i poljoprivredni proizvođači.

Najzastupljeniji predmeti lizinga bila su nova i polovna putnička vozila, te je vrednost svih zaključenih lizing ugovora u ovom sektoru iznosila preko 101 milion evra, što je povećanje od 7,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabeležila i nabavka komercijalnih i teretnih vozila putem lizinga i to za 6,3 procenata, pa je na kraju 2014. godine ovaj sektor uknjižio 97 miliona evra i zauzeo gotovo identični udeo u ukupnom portfoliju lizing kompanija, kao i putničkih vozila.

“U zemljama Evropske unije finansiranje nabavke putničkih i teretnih vozila tradicionalno se vrši putem lizinga zbog prednosti koje ovaj vid finansiranja ima u poređenju sa kreditima, posebno kada je privreda u pitanju, pa ne treba da čudi konstantan rast vrednosti i broja ugovora u ovom sektoru, koji primećujemo poslednjih nekoliko godina. To je prosto prirodna pojava i prema našim procenama, biće vidljiva i u narednom periodu”, objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Ona je istakla da je vrednost mašina i opreme finansiranih putem lizinga, kao veoma značajan segment, prošle godine je iznosila 68 miliona evra i zauzima jednu četvrtinu vrednosti ukupnog lizing tržišta, dok je finansiranje nepokretnosti sa 13,6 miliona evra iznosilo 5 procenata ukupnog portfolija lizing kompanija. Iako se po strukturi plasmana domaće tržište ne razlikuje mnogo od tržišta zemalja Evropske unije, prema stepenu iskorišćenosti potencijala lizinga ono i dalje ima značajnog prostora za rast koji treba iskoristiti.

“Rast lizing tržišta koji možemo da primetimo poslednjih godina i sve veća raznovrsnost u finansiranju ne samo motornih vozila, već i mašina, opreme, poljoprivredne mehanizacije, a polako i nekretnina, jasno nam stavlja do znanja da je potencijal ovog finansijskog proizvoda veliki. Njegov doprinos razvoju privrede Srbije tek će se osetiti u narednom periodu, zajedno sa rastom industrijskih grana poput građevinske i ostalih proizvodnih delatnosti, kojima će lizing, omogućivši da nabave neophodne mašine i opremu, ili da modernizuju svoj vozni park na njima vrlo pogodan način, pružiti podršku u daljem razvoju. Da bismo bolje ilustrovali činjenicu koliko je potencijal za dalji razvoj lizinga u Srbiji veliki, možda najbolje da skrenemo pažnju na podatak da prema analizama iz poslednjih nekoliko godina, blizu 26 odsto malih i srednjih preduzeća u Srbiji koristi lizing, dok je u zemljama poput Nemačke, Švedske i Austrije taj procenat gotovo duplo veći. Taj podatak nam jasno govori da postoji značajan prostor za dalji razvoj ove industrije, što će se nesumnjivo pokazati u godinama koje slede”, zaključuje Milenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik