Poduzetnicima osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna

Bez autora
Feb 18 2015

Lakši pristup kreditima kod poslovnih banaka, na način da država i lokalna samouprava subvencioniraju kamate za financiranje poduzetničkih pothvata i podizanje konkurentnosti naših poduzetnika, omogućeni su danas potpisivanjem tripartitnog Ugovora o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“, Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ od strane ministra poduzetništva i obrta u Vladi RH Gordana Marasa i župana Varaždinske županije Predraga Štromara u prisustvu predstavnika čak jedanaest banaka te predstavnika sedam općina i gradova, sudionika projekta. Ovim je Programom tako osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna za razdoblje od četiri godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala pri čemu Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu na poduzetničke kredite sa 2 postotna poena za proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za uslužne djelatnosti, dok se Varaždinska županija uključila u program kroz subvenciju kamate od 1 postotni poen za kredite vezane uz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za kredite vezane uz uslužne djelatnosti.

Poduzetnicima osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kunaLakši pristup kreditima kod poslovnih banaka, na način da država i lokalna samouprava subvencioniraju kamate za financiranje poduzetničkih pothvata i podizanje konkurentnosti naših poduzetnika, omogućeni su danas potpisivanjem tripartitnog Ugovora o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“, Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ od strane ministra poduzetništva i obrta u Vladi RH Gordana Marasa i župana Varaždinske županije Predraga Štromara u prisustvu predstavnika čak jedanaest banaka te predstavnika sedam općina i gradova, sudionika projekta.

Ovim je Programom tako osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna za razdoblje od četiri godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala pri čemu Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu na poduzetničke kredite sa 2 postotna poena za proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za uslužne djelatnosti, dok se Varaždinska županija uključila u program kroz subvenciju kamate od 1 postotni poen za kredite vezane uz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za kredite vezane uz uslužne djelatnosti. Osim toga, u projektu sudjeluju i JLS-ovi s područja Varaždinske županije koji će još dodatno pomoći poduzetnicima sa svojeg područja subvencijom od 0,5-2,00 postotnih poena, ovisno da li se radi o proizvodnoj ili uslužnoj djelatnosti i to Grad Ludbreg, Grad Lepoglava, Grad Ivanec, Općina Visoko, Općina Mali Bukovec i Općina Ljubešćica te Općina Vinica.

Zadovoljstvo ovim potpisivanjem nije skrivao ministar poduzetništva i obrta u Gordan Maras.

- Sa svim županijama u Hrvatskoj potpisujemo ovakve sporazume gdje država sufinancira kamatu s dva posto, županije u pravilu s jedan posto te općine i gradovi s jedan posto. Kada se sve zbroji poduzetnici će imati kamatnu stopu manju od dva posto kod komercijalnih banaka i to je jako povoljno. Siguran sam da će mnogim obrtnicima i poduzetnicima to omogućiti da i dalje razvijaju proizvodnju te zapošljavaju nove ljude – kazao je navodeći kako je ovaj program samo jedna mjera u nizu jer se uskoro kreće s  poduzetničkim impulsom.

- Cilj nam je da kroz niz mjera pomognemo našim poduzetnicima da budu konkurentni na europskome tržištu jer nije slučajno da mali poduzetnici bilježe pozitivne trendove što se tiče izvoza – rekao je ministar Maras te dodao kako će se već slijedeće godine kreditni potencijal znatno povećati.

Također je pohvalio Varaždinsku županiju kao najkonkurentniju hrvatsku županiju te istaknuo kako se u nju isplati ulagati jer ovdje rade vrijedni i marljivi obrtnici koji su izvozno orijentirani.

I župan Predrag Štromar naglasio je važnost uključivanja Županije, ali i gradova i općina u ovakve vrste programa kojima se pomažu obrtnici i poduzetnici.

- Naši poduzetnici vape za kreditima, ali naravno visoke kamate kakve su bile dosada stvarale su im uteg u otplati kredita, no sada im i ministarstvo u suradnji s Županijom i lokalnim jedinicama izlazi značajno u susret smanjujući tu kamatu. Drago mi je da se krediti mogu iskoristiti za kupnju, izgradnju te opremanje gospodarskih objekata, a ukoliko obrtnici imaju bilokakvih problema sa kreditnom sposobnošću poručujem im da se jave u HAMAG BICRO ili našu Garancijsku agenciju koji im mogu dati jamstva za kapital- rekao je župan.

Inače, visina kredita je od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, nominalna kamatna stopa iznosi 7%, a procjenjuje se da će za krajnjeg korisnika (poduzetnika) iznositi  oko  2-3%.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ujedno i gradonačelnik Grada Ivanca, grada koji sudjeluje u ovome programu, kao i saborski zastupnik Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, grada koji također sudjeluje u ovome programu te saborski zastupnik Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega koji se također priključio provedbi programa. Svojim prisustvom podršku realizaciji Programa dali su i saborski zastupnik Mario Habek, zatim zamjenici župana Alan Košić i Alen Kišić te pročelnica  Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc. Jelena Zrinski Berger.

Nakon potpisivanja Ugovora, ministar Maras je u pratnji domaćina obišao tvrtke „Mobilisis“ i „Tekim“ u Poduzetničkoj zoni u Jalkovcu kojima su dodijeljene potpore iz programa  Poticanje inovativnog poduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik