Pozajmica omiljeni dug

Bez autora
Feb 18 2015

Prekoračenje po osnovu tekućeg računa ili pozajmice sve su zastupljeniji vid zaduživanja stanovnika u bankama, jer im je na taj način mnogo lakše da dođu do novca nego putem nenamjenskih kredita. Tu uslugu nude sve banke, a u zavisnosti od statusa klijenta "minus" može dostići iznos nekoliko plata. Pozajmice nisu beskamatan vid zaduživanja, a kamata se obračunava na mjesečnom nivou na osnovu iznosa iskorišćenog novca. Za razliku od pozajmice, korisnici kratkoročnih nenamjenskih kredita imaju istu kamatu jer se ona obračunava na godišnjem nivou po fiksnoj kamatnoj stopi. Pozajmice su veoma tražene jer stanovnici smatraju da im je to jednostavnije nego da uzimaju kredite ili zajam od rodbine ili prijatelja.

Pozajmica omiljeni dugPrekoračenje po osnovu tekućeg računa ili pozajmice sve su zastupljeniji vid zaduživanja stanovnika u bankama, jer im je na taj način mnogo lakše da dođu do novca nego putem nenamjenskih kredita.

Tu uslugu nude sve banke, a u zavisnosti od statusa klijenta "minus" može dostići iznos nekoliko plata. Pozajmice nisu beskamatan vid zaduživanja, a kamata se obračunava na mjesečnom nivou na osnovu iznosa iskorišćenog novca. Za razliku od pozajmice, korisnici kratkoročnih nenamjenskih kredita imaju istu kamatu jer se ona obračunava na godišnjem nivou po fiksnoj kamatnoj stopi.

Pozajmice su veoma tražene jer stanovnici smatraju da im je to jednostavnije nego da uzimaju kredite ili zajam od rodbine ili prijatelja.

- Iako nisam bila sigurna kolika će biti kamata, uzela sam pozajmicu od 1.400 KM. Bila sam prinuđena da se zadužim, a pozajmicu je lakše dobiti nego kredit - kaže Banjalučanka Rada K. i dodaje da joj banka zaračunava kamatu na pozajmljeni iznos već dvije godine jer novac nije mogla vratiti u predviđenom roku.

U Novoj banci Banjaluka kažu da broj zahtjeva za pozajmice raste iz godine u godinu, jer odobreni iznos predstavlja rezervu na računu koji klijenti mogu koristiti prema potrebi.

- Kamata se obračunava po stopi od jedan odsto mjesečno na period do godinu. Ukoliko klijent iskoristi 200, a odobreno prekoračenje mu je 1.000 KM, kamata za taj mjesec se obračunava samo na iskorišćenih 200 maraka. S druge strane, kamata na kredit obračunava se na godišnjem nivou po stopi od 4,39 odsto - kažu u Novoj banci.

Klijenti NLB Razvojne banke Banjaluka na iznos pozajmice po tekućem računu osim kamate plaćaju jednokratnu naknadu za obradu i troškove mjenice po deset KM, dok se u slučaju plaćanja na rate putem kartice obračunava mjesečna naknada koja iznosi jednu marku. U ovoj banci su istakli da obračunavaju zateznu kamatu ukoliko klijent na vrijeme ne vrati pozajmicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik