Porez na imovinu puni opštinske kase

Bez autora
Feb 18 2015

POJEDINE lokalne samouprave u Srbiji uspele su da naplatu poreza na imovinu uvećaju i do tri puta. To su opštine čija je imovina popisana kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Koliko je ovaj program uspešan, pokazuje primer opštine Sokobanja.Tamo je 2013. bilo 309 prijava za porez na imovinu, dok je prošle godine, posle popisa, bilo oko 3.000 poreskih prijava, odnosno 10 puta više. Ovo tvrdi Aleksandar Grunauer, vođa projekta u GIZ-u, naglašavajući da su tokom prošle godine ažurirane baze podataka, a da je četvorogodišnji program registracije imovine u opštinama na istoku Srbije sada na polovini.

Porez na imovinu puni opštinske kasePojedine lokalne samouprave u Srbiji uspele su da naplatu poreza na imovinu uvećaju i do tri puta. To su opštine čija je imovina popisana kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Koliko je ovaj program uspešan, pokazuje primer opštine Sokobanja. Tamo je 2013. bilo 309 prijava za porez na imovinu, dok je prošle godine, posle popisa, bilo oko 3.000 poreskih prijava, odnosno 10 puta više.

Ovo tvrdi Aleksandar Grunauer, vođa projekta u GIZ-u, naglašavajući da su tokom prošle godine ažurirane baze podataka, a da je četvorogodišnji program registracije imovine u opštinama na istoku Srbije sada na polovini.

- U opštini Majdanpek ukupno zaduženje po rešenjima poreza na imovinu za fizička lica u 2014. iznosilo je skoro 21 milion dinara, jer je naplata iznosila više od 75 odsto poreza na imovinu. Dobar primer napretka je i opština Negotin, koja je u 2013. dnevno naplaćivala porez na imovinu od 200.000 do 500.000 dinara, dok je lane dnevno od ove takse imala priliv od 800.000 dinara. U Negotinu priliv nije pao ispod 500.000 dinara, a kad su bila kvartalna plaćanja dešavalo se da se od poreza na imovinu slije i više od 1,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, čelnici pojedinih opština gde je više novca od naplate poreza na imovinu popunilo kase lokalnih samouprava, sada razmišljaju da smanje stopu oporezivanja.

- Veći obuhvat opštinarima ostavlja prostor da svima smanje poresku stopu. Ranije su mnoge kuće i stanovi bili van evidencije, pa su neki morali da plaćaju porez, a drugi su to izbegavali. Sada će naplata biti pravednija, a moguće da će svi zbog toga biti manje opterećeni. Opštine koje su proširile bazu imaće više prihoda i odgovorno i fer pristupaju svojim građanima i ispunjavaju zakon.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik