Za penale otišlo 6,6 miliona evra

Bez autora
Feb 18 2015

Srbija je na ime nepovučenih kredita tokom prošle godine platila više od 6,6 miliona evra. Prema podacima Ministarstva finansija, od ugovorenih 2,45 milijardi evra zajmova, zaključno sa 31. decembrom, iskorišćeno je tačno 908.216.490 evra. Ostala sredstva još nisu povučena.Najteža situacija je kod zaduženja za "paket Kostolac B" kod kineske Eksport-import banke, gde je nepovučeno više od polovine odobrenih 293 miliona dolara. Samo na ime ovog zajma lane je Elektroprivreda Srbije morala da "iskešira" gotovo 1,5 miliona dolara provizija.

Za penale otišlo 6,6 miliona evraSrbija je na ime nepovučenih kredita tokom prošle godine platila više od 6,6 miliona evra. Prema podacima Ministarstva finansija, od ugovorenih 2,45 milijardi evra zajmova, zaključno sa 31. decembrom, iskorišćeno je tačno 908.216.490 evra. Ostala sredstva još nisu povučena.

Najteža situacija je kod zaduženja za "paket Kostolac B" kod kineske Eksport-import banke, gde je nepovučeno više od polovine odobrenih 293 miliona dolara. Samo na ime ovog zajma lane je Elektroprivreda Srbije morala da "iskešira" gotovo 1,5 miliona dolara provizija. A, opravdanog razloga za kašnjenje u korišćenju uveliko odobrenog novca - nema.

Kada se pogleda ugovoreni iznos, najmanje novca iskorišćeno je za dve deonice Koridora 11 (Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig) koja se finansira iz kineskog kredita, ali je razlog jasan - radovi su počeli tek prošle godine, pa je razumljivo što je od odobrenog 301 miliona dolara iskorišćena tek šestina. Ali smo već uspeli da platimo kaznu od 157.149 dolara.

I Fiskalni savet je u svojoj analizi ukazao na sporost u realizaciji velikog broja infrastrukturnih projekata.

- To skupo košta državu, ne samo zbog nedovoljnog ulaganja u infrastrukturu, već i zbog činjenice da se na dobar deo projekata u kašnjenju plaćaju penali međunarodnim kreditorima za odobrena, a nepovučena sredstva - ističe Fiskalni savet.

- Srbija zbog kašnjenja u povlačenju odobrenih sredstava plaća godišnje penale od oko četiri miliona evra, a procenjujemo da se kasni sa preuzimanjem oko jedne milijarde evra.

U Ministarstvu finansija, pak, ističu da penali i naknade na nepovučena sredstva nisu isto.

- Srbija ne plaća penale, već je reč o naknadi na nepovučena sredstva - tvrde u Ministarstvu finansija.

- Naknada na nepovučena sredstva zajma se plaća i kada se zajam realizuje u skladu sa dinamikom određenom u projektnoj dokumentaciji. Ministarstvo finansija je od 2013. godine pojačalo kontrolu sprovođenja projekata, koji se finansiraju iz zajmova multilateralnih i bilateralnih kreditora, i napominjemo da se dobar deo neiskorišćenih sredstava iz zajmova odnosi na projekte koji su počeli da se realizuju u domenu železničke i putne infrastrukture pre manje od godinu dana.

Za drumske koridore 10 i 11 Srbija se kod međunarodnih finansijskih institucija zadužila za ukupno 1,404 milijarde evra. U "Koridorima Srbije" kažu za "Novosti" da trenutno nema nikakvih kašnjenja u povlačenju odobrenih zajmova, da se novac preuzima u skladu sa godišnjim planom i izvedenim radovima.

- Ovo preduzeće nema obračunate, niti plaća bilo kakve penale na ime nepovučenih sredstava - ističu u "Koridorima".

- Imali smo problem prošle godine, kada je pod znakom pitanja bio kredit Svetske banke, pa nam je dat rok da do juna te godine sustignemo plan, od 40 odsto povučenih sredstava. Mi smo taj plan ispunili i premašili za jedan odsto, i danas imamo čak 55 odsto povučenih sredstava iz kredita Svetske banke.

Kazna za most Zemun - Borča

Kazne smo platili i za most Zemun - Borča, za koji je odobren kredit kineske Eksim banke, u visini od 217 miliona dolara, od kojih nije povučeno 34,2 miliona dolara, za šta je samo lane plaćena kazna od 678.515 dolara.

Godinu pre, pak, prema izveštaju Državne revizorske institucije, na ime provizije na nepovučena sredstva po osnovu ugovorenih, a neiskorišćenih sredstava za finansiranje mosta Zemun - Borča, plaćeno je čak 1.038.669 dolara provizije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik