RS uvodi red u naplati potraživanja

Bez autora
Feb 19 2015

Radna verzija zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji dosad nije postojao u zakonodavstvu RS, definisaće rokove plaćanja i sankcije za one koji ih ne budu poštovali.U Ministarstvu finansija, koje će predložiti ovaj zakon, danas nam nisu mogli precizirati koliko će iznositi rokovi za plaćanje, pošto oni još treba da se usaglašavaju, jer poslovna zajednica traži da oni budu isti za javni i za privatni sektor.

RS uvodi red u naplati potraživanjaRadna verzija zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji dosad nije postojao u zakonodavstvu RS, definisaće rokove plaćanja i sankcije za one koji ih ne budu poštovali, saznaju "Nezavisne".

U Ministarstvu finansija, koje će predložiti ovaj zakon, danas nam nisu mogli precizirati koliko će iznositi rokovi za plaćanje, pošto oni još treba da se usaglašavaju, jer poslovna zajednica traži da oni budu isti za javni i za privatni sektor.

Međutim, kako su "Nezavisne" nezvanično saznale, oni bi za privredu trebalo da iznose 60 dana, dok bi za javna preduzeća i institucije bili duži za 30 dana.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da poslovna zajednica očekuje da rokovi plaćanja budu isti i za javi i za privatni sektor, ili da budu kraći za privatni sektor, ali nikako duži za javni sektor.

"U svakom slučaju, taj zakon treba da uvede red u plaćanje, da obezbijedi sigurnost onima koji su izvršili usluge ili prodali proizvode, kako bi mogli da računaju na sredstva koja ih sljeduju po tom osnovu", rekao je Đurić i dodaje da bi se tako trebalo omogućiti jednostavnije funkcionisanje svakog privrednog subjekta.

"Ono što je problematično jeste kako će se i na koji način vršiti kontrola izvršenja utvrđenih obaveza. Smatram da je dobro što je zakonom predviđena kazna od pet odsto za neizmirivanje duga, jer će se tako uozbiljiti neredovne platiše", istakao je on.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, ranije je naglašavao da bi ovaj zakon služio za sprečavanje kašnjenja u međusobnim plaćanjima između privrednih subjekata, kao i plaćanjima između privrednih subjekata i javnog sektora.

Takođe je govorio da bi se kao garancija za plaćanje obaveza mogla izdvajati određena suma, koja bi se mogla aktivirati u slučaju neizmirenja obaveza, kao i da se uvede posebna naknada za kašnjenja, bez obaveze da su ide u sudski proces.

U Ministarstvu finansija RS rečeno nam je da je cilj donošenja ovog novog zakona, koji nije postojao u zakonodavstvu RS, pored suzbijanje zakašnjenja u plaćanjima, i poboljšanje opšte likvidnosti privrednog sistema.

"Nacrtom zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza uređuju se rokovi plaćanja i pravne posljedice zakašnjenja s ispunjenjem, uz regulisanje početka roka za izmirenje novčanih obaveza", rečeno nam je u ovom ministarstvu. Prema njihovim riječima, propisivaće se maksimalan rok za izmirenje novčanih obaveza između privrednih subjekata, uz izuzetak za subjekte javnog sektora, gdje rok može biti i duži, najviše do 90 dana.

"Uvodi se posebna naknada u visini od pet odsto od glavne obaveze, koju je dužnik obavezan da uplati povjeriocu u slučaju zakašnjenja uplate novčane obaveze", ističu u Ministarstvu i dodaju da će se propisati i nadležni organ da vrši nadzor nad primjenom ovog zakona.

Oni naglašavaju da je osnovni benefit ovog zakona doprinos Vlade RS na poboljšanju opšte likvidnosti u RS.

Šta donosi novi zakon:

- propisuje maksimalan rok za izmirenje obaveza
- reguliše momenat početka roka za izmirenje obaveza
- propisuje organ za nadzor nad primjenom zakona
- propisuje i novčane kazne za nepoštovanje zakona

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik