Uvoz pet puta veći od izvoza

Bez autora
Feb 22 2015

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-decembar 2014., prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku (MONSTAT), iznosila je 2 milijarde i 121,7 miliona eura. U odnosu na 2013., spoljnotrgovinska razmjena je manja za 1,3 odsto. Crna Gora je tokom prošle godine izvozila robu u vrijednosti od 338 miliona eura, što je manje za 10 odsto u odnosu na isti period 2013. S druge strane, uvezeno je robe u vrijednosti od milijardu i 783,7 miliona eura, što je više za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2013. Na osnovu ovih podataka, vidi se da Crna Gora uvozi pet puta više proizvoda nego što izvozi.

Uvoz pet puta veći od izvozaUkupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-decembar 2014., prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku (MONSTAT), iznosila je 2 milijarde i 121,7 miliona eura. U odnosu na 2013., spoljnotrgovinska razmjena je manja za 1,3 odsto.

Crna Gora je tokom prošle godine izvozila robu u vrijednosti od 338 miliona eura, što je manje za 10 odsto u odnosu na isti period 2013. S druge strane, uvezeno je robe u vrijednosti od milijardu i 783,7 miliona eura, što je više za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2013. Na osnovu ovih podataka, vidi se da Crna Gora uvozi pet puta više proizvoda nego što izvozi.

Veći uvoz hrane od sveukupnog izvoza

Kada je u pitanju izvoz, Crna Gora na inostrano tržište najviše plasira proizvode koji su u Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji kategorizovani kao proizvodi svrstani po materijalu. Izvezeni su obojeni metali, gvožđe i čelik, kao i proizvodi od drveta u iznosu od 82,8 miliona eura.

Kada je uvoz u pitanju, Crna Gora već godinama najviše novca izdvaja za uvoz hrane. Tako je tokom prošle godine za meso, žitarice, mliječne proizvode, voće i povrće, šećer i kafu utrošeno 397,7 miliona eura. Od ukupne cifre, za meso i mesne prerađevine izdvojeno je 122,5 miliona, dok je za žitarice izdvojeno 55,6 miliona eura.

Najviša spoljnotrgovinska razmjena sa Srbijom

Tokom 2014. godine godine, Crna Gora je najviše trgovala sa Srbijom. Tako je u Srbiju iz Crne Gore izvezeno robe u vrijednosti od 80 miliona eura. Čak 40 miliona od ukupno 80, spada u kategoriju mineralna goriva i maziva, među kojima se izdvajaju ugalj i električna energija.

Kada je u pitanju uvoz iz Srbije, najviše novca izdvajano je za hranu, čak 147 miliona eura. Ukupno je iz Srbije uvezeno robe u vrijednosti od 480 miliona eura, i Srbija je pojedinačno najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore.

Osim iz Srbije, Crna Gora je najviše uvozila iz Grčke, ukupno 144,5 miliona eura robe i proizvoda, dok je vrijednost uvezene robe iz Kine 132,7 miliona eura.

Iz BiH uvezena koža, drvo, gvožđe...

Spoljnotrgovinska razmjena s Bosnom i Hercegovinom u 2014. godini iznosila je 158 miliona eura. Crna Gora je u ovu zemlju izvozila robu u vrijednosti od 31,8 miliona eura. Proizvodi za koje je najviše novca izdvojeno su obojeni metali, gvožđe i čelik. S druge strane, iz BiH je uvezeno robe u vrijednosti od 126 miliona eura. Skoro 40 miliona eura je utrošeno za proizvode od kože, drveta, hartije, gvožđa, čelika i obojenih metala. Takođe, Crna Gora je na uvoz hrane iz BiH izdvojila 26 miliona eura.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena s Hrvatskom, Crna Gora je iz ove države uvozila robu u vrijednosti od 107 miliona eura, dok je izvoz bio tri puta manji, 33 miliona eura. Nešto manji trgovinski promet napravljen je s Makedonijom. U ovu zemlju, Crna Gora je izvozila robu u vrijednosti od 3,3 miliona eura, dok je iz Makedonije uvezeno robe u vrijednosti od 26 miliona eura. Na uvoz hrane potrošeno je 11,8 miliona eura.

Jedino s Kosovom pozitivan bilans

Kosovo je jedina država u regionu gdje Crna Gora u spoljnotrgovinskom bilansu ostvaruje dobit. Na Kosovo je prošle godine izvezeno 21,3 miliona eura robe. Najviše se izvozila hrana, kao i sirove materije poput drveta. S druge strane, Crna Gora je s Kosova uvozila robu u vrijednosti od 3,3 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u 2014. bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik