U RS će biti dopunjen Pravilnik o prehrambenim aditivima u hrani

Bez autora
Feb 22 2015

Pravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva u hrani, koji je na snazi u RS, biće dopunjen, a kod polutrajnih proizvoda ostaje maksimalna količina ukupnih fosfata od 5 grama po kilogramu. Na sastanku predstavnika mesoprerađivača s nadležnim u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dogovoreno je da bi već u ponedjeljak trebalo da odlukom bude dopunjen Pravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva tako da dođe do povećana sadašnje dozvoljene granice sadržaja fosfata u mesnim proizvodima, koji se ne tretiraju polifosfatnim aditivima. Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača RS, je rekao u izjavi novinarima da će u proizvodima, koje tretiraju polifosfatima, prirodni sadržaj polifosfata na koji mesoprerađivači ne mogu uticati, biti dozvoljen u višem nivou u odnosu na sadašnju dozvoljenu granicu od 5 grama po kilogramu.

U RS će biti dopunjen Pravilnik o prehrambenim aditivima u hraniPravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva u hrani, koji je na snazi u RS, biće dopunjen, a kod polutrajnih proizvoda ostaje maksimalna količina ukupnih fosfata od 5 grama po kilogramu.

Na sastanku predstavnika mesoprerađivača s nadležnim u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dogovoreno je da bi već u ponedjeljak trebalo da odlukom bude dopunjen Pravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva tako da dođe do povećana sadašnje dozvoljene granice sadržaja fosfata u mesnim proizvodima, koji se ne tretiraju polifosfatnim aditivima.

Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača RS, je rekao u izjavi novinarima da će u proizvodima, koje tretiraju polifosfatima, prirodni sadržaj polifosfata na koji mesoprerađivači ne mogu uticati, biti dozvoljen u višem nivou u odnosu na sadašnju dozvoljenu granicu od 5 grama po kilogramu.

Vasić nije mogao tačno precizirati novi iznos, ističući da se zna da je granica u Srbiji 8, a u Crnoj Gori 7 za trajne proizvode (šunka, suvi vrat...).

On tvrdi da se u ove proizvode ne dodaju polifosfati, ali zbog prirodnog sadržaja u mesu, postoje negativni nalazi u laboratorijama.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za resor veterinarstva Radmila Čojo pojašnjava da će u Pravilnik biti unesena lista proizvoda koji se ne smiju tretirati s fosfatima, te se oni u njima neće ni tražiti.

Ona kaže da je Pavilnik o upotrebi prehrambenih aditiva, osim boja i sladila u hrani, koji je na snazi u Republici Srpskoj, u potpunosti  usaglašen sa regulativama EU i praksom zemalja u okruženju.

Mesoprerađivači u RS su ranije naveli da je dosad bilo dozvoljeno da u kilogram mesa proizvođači dodaju maksimum 5 grama fosfata po kilogramu.

Novim pravilnikom inspekcija računa dodate fosfate zajedno s prirodnim, koji se već nalaze u mesu. Stoga je većina proizvoda, i bez dodataka, kršila Pravilnik i nije bila za upotrebu.

Mesoprerađivači u RS su ukazivali da, primjera radi, kulen, plećka, suvi vrat, pršut... ne bi smjeli da budu u prodaji, jer imaju više od  5 grama fosfata, a isključivo se radi o prirodnim fosfatima koji su već sadržani u mesu.

Upozoravali su i da bi po novom pravilniku, morali da proizvode robu od lošijeg mesa.

Iz resornog ministarstva su ranije naveli da se fosfati u industriji mesa vještački dodaju sirovini radi popravke organoleptičkih osobina proizvoda i vezivanja veće količine vode, kao i da ne postoji laboratorijska analiza kojom se mogu razlikovati dodati od prirodnih fosfata pa se njihova količina u mesnim proizvodima izražava kao ukupna.

Povećan sadržaj fosfata u pojedinim proizvodima znači da ih ima u količini koja nije uobičajena za tu vrstu hrane i da konzumiranje ovakve hrane može dovesti do posljedica po ljudsko zdravlje.

Razlog za određivanje gornje granice sadržaja ukupnih fosfata je zdravstvena bezbjednost namirnica, a propisivanje gornje granice količine dodatih fosfata vrši se radi sprečavanja obmane potrošača u pogledu kvaliteta proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik