Gorivo će poskupjeti i u Crnoj Gori

Bez autora
Feb 22 2015

Od utorka se u Crnoj Gori očekuje blagi rast cijena naftnih derivata, saznaje je CdM u Ministarstvu ekonomije. Iz tog Vladinog resora ističu da kretanja vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi u zadnjih mjesec dana bilježe skok za oko 20 odsto, kao i da je u zemljama regiona u posljednje četiri sedmice zabilježen rast cijene nafte. Nakon perioda stabilnosti, a potom i konstantnog pada cijena naftnih derivata, koji je trajao od aprila prošle godine do početka ovog mjeseca, cijene goriva su počele da rastu, a dešavanja na svjetskoj berzi ukazuju na to da će se taj trend nastaviti. U zadnjih mjesec dana došlo je do porasta vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi za oko 20 odsto, pa je u skladu s tim prije dvije nedjelje bila prva korekcija maloprodajnih cijena u Crnoj Gori koja je bila usaglašena sa tadašnjim stanjem.

Gorivo će poskupjeti i u Crnoj GoriOd utorka se u Crnoj Gori očekuje blagi rast cijena naftnih derivata, saznaje je CdM u Ministarstvu ekonomije. Iz tog Vladinog resora ističu da kretanja vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi u zadnjih mjesec dana bilježe skok za oko 20 odsto, kao i da je u zemljama regiona u posljednje četiri sedmice zabilježen rast cijene nafte.

Nakon perioda stabilnosti, a potom i konstantnog pada cijena naftnih derivata, koji je trajao od aprila prošle godine do početka ovog mjeseca, cijene goriva su počele da rastu, a dešavanja na svjetskoj berzi ukazuju na to da će se taj trend nastaviti. U zadnjih mjesec dana došlo je do porasta vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi za oko 20 odsto, pa je u skladu s tim prije dvije nedjelje bila prva korekcija maloprodajnih cijena u Crnoj Gori koja je bila usaglašena sa tadašnjim stanjem.

"Ne postoje sigurne projekcije koje bi mogle predvidjeti kretanje vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao ni vrijednost valutnog odnosa eur/usd, tako da je neopravdano davati bilo kakve dugoročnije prognoze. S obzirom na to da smo pred sam kraj ovog dvonedjeljnog obračunskog perioda, možemo reći da nas u sljedećem očekuje blagi rast cijena naftnih derivata, što je i dalje znatno niža cijena od one iz istog perioda prošle godine, kada je iznosila oko 1,40 eura po litru", saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su podsjetili da je od avgusta 2014. do januara 2015. cijena eurosupera BMB 98 i BMB 95 pala je za 0,30 eura, pa je u posljednoj nedjelji januara i prvoj nedjelji februara iznosila 1,10 eura za BMB 98, odnosno 1,07 eura za BMB 95, dok je cijena eurodizela u pomenutom polugodišnjem periodu niža za 0,29 eura i iznosila je 0,98 eura.

Trenutno u Crnoj Gori litar eurosupera BMB 98 košta 1,15 eura, BMB 95 1,11 eura a eurodizela 1,02 eura. Koliko će iznositi nove cijene goriva u našoj državi biće poznato sjutra.

Cijene goriva u Hrvatskoj i Sloveniji značajno su porasle. U Hrvatskoj je dizel gorivo poskupilo za 20 lipa po litru, dok su cijene benzina veće 13, odnosno 14 lipa.

I maloprodajne cijene naftnih derivata na pumpama u Sloveniji značajno su se povećale, a najviše je, pet do šest centi, poskupio 100-oktanski benzin čija je nova cijena 1,35 eura po litru.

Najprodavaniji 95-oktanski eurosuper poskupio je pet centi na oko 1,31 eura po litru. Za isto toliko povećana je cijena litra dizelskog goriva koja sada iznosi 1,22 eura.

"Podsjećamo, maloprodajne cijene naftnih derivata u Crnoj Gori definisane su Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema toj Uredbi, osnovni parametri koji određuju vrijednost maloprodajne cijene naftnih derivata su uvozna cijena po litru (Platt's kotacije i odnos eura prema dolaru); takse, porezi i naknade (PDV, akcize...), kao i gubici i pripadajući troškovi", zaključili su iz Ministarstva ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik