Posle četiri decenije stiže Prokop

Bez autora
Feb 22 2015

Posle gotovo četiri decenije, veliki infrastrukturni projekat u beogradskom Prokopu biće konačno završen. U punom kapacitetu, kroz železničku stanicu “Beograd centar” saobraćaće putnički vozovi od 26. januara naredne godine.To je rok u kojem konzorcijum, okupljen oko “Energoprojekta”, treba da završi građevinske i elektrotehničke radove kako bi se omogućio prijem i otprema vozova i upravljanje saobraćajem u ovoj stanici.

Posle četiri decenije stiže ProkopPosle gotovo četiri decenije, veliki infrastrukturni projekat u beogradskom Prokopu biće konačno završen.

U punom kapacitetu, kroz železničku stanicu “Beograd centar” saobraćaće putnički vozovi od 26. januara naredne godine. To je rok u kojem konzorcijum, okupljen oko “Energoprojekta”, treba da završi građevinske i elektrotehničke radove kako bi se omogućio prijem i otprema vozova i upravljanje saobraćajem u ovoj stanici.

Oko 90 radnika svakodnevno je angažovano na gradilištu, koje je ponovo oživelo nakon tačno 14 godina. U “Železnicama Srbije” kažu, za Večernje novosti, da se posao odvija po planiranoj dinamici.

- Glavni radovi trenutno se izvode u zoni prvog i drugog perona na izgradnji podzemne galerije, dužine oko 50 metara, ugradnji dela instalacione infrastrukture, konstrukcije vestibila dedinjskog i senjačkog pothodnika, kao i na donjem stroju koloseka 7 i 8 - navode u “Železnicama Srbije”. - Takođe, započeti su i pripremni radovi na sanaciji hidroizolacije na velikoj betonskoj ploči koja prekriva koloseke i perone. U toku je nabavka kablova i regala za elektro-instalacije, elemenata signalno-sigurnosnog sistema i kontaktne mreže. Radi se i na pripremi i usaglašavanju rešenja za građevinsko-zanatske radove za uređenje perona i pothodnika, rasvetu.

“Železnice” su sa konzorcijumom, koji predvodi “Energoprojekt”, potpisale ugovor o nastavku radova u Prokopu 30. jula prošle godine. Posao, koji se finansira iz kuvajtskog kredita vrednog oko 26 miliona evra, započet je 3. decembra.

Prvom fazom obuhvaćeni su radovi na osam od ukupno 10 koloseka i na četiri od ukupno pet perona, završni radovi na pothodnicima, četiri trafo-stanice... Rekonstrukcija preostale infrastrukture - prvi peron sa kolosecima 1 i 2, kao i završetak konstrukcije ploče iznad tog dela stanice planirana je da se realizuje u drugoj fazi.

Svi peroni i koloseci su postojali i ranije u stanici, s tim da se rekonstrukcija sada obavlja najsavremenijim tehničkim rešenjem - koloseci na betonskoj podlozi sa elastičnim pričvrsnim priborom, čime se sprečava prenos vibracija od železničkog saobraćaja na objekte koji će biti izgrađeni na ploči.

Danas Prokop koriste samo vozovi gradske železnice “BG voz”, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi, ali i da se brže realizuje projekat “Beograd na vodi”. Značaj Prokopa je i u tome što su domaće firme glavni izvođači, a ne podizvođači, što je slučaj na većini velikih infrastrukturnih projekata u zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik