Automatski stečaj za više od 9.600 firmi

Bez autora
Feb 23 2015

Centralna banka (CBCG) ocijenila je da bi trebalo uvesti automatski stečaj u preduzeća čiji su računi blokirani više od tri godine jer bi to doprinijelo ublažavanju problema nelikvidnosti u privredi. Uz to, povećala bi se finansijska disciplina i stabilnost poslovanja. Prema podacima CBCG ukupni dug po osnovu blokiranih računa na kraju januara je bio 503,3 miliona eura. Čak 9.640 firmi i preduzetnika je imalo blokirane račune duže od tri godine. Uvođenje automatskog stečaja je preporuka CBCG Vladi u vođenju ekonomske politike već nekoliko godina, koju izvršna vlast i dalje ne sprovodi. Evidentno je da postoji jedan broj preduzeća čiji su računi više godina u blokadi koja i dalje posluju.To znači da izbjegavaju da izmire svoje obaveze, a pronašli su "alternativne mehanizme poslovanja", kazala je "Vijestima" savjetnik viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet Ana Vlahović...

Centralna banka (CBCG) ocijenila je da bi trebalo uvesti  automatski stečaj  u preduzeća čiji su računi blokirani više od tri godine jer bi to doprinijelo ublažavanju problema nelikvidnosti u privredi.

Uz to, povećala bi se finansijska disciplina i stabilnost poslovanja.

Prema podacima CBCG ukupni dug po osnovu blokiranih računa na kraju januara je bio 503,3 miliona eura. Čak 9.640 firmi i preduzetnika je imalo blokirane račune duže od tri godine.

Uvođenje automatskog stečaja je preporuka CBCG Vladi u vođenju ekonomske politike već nekoliko godina, koju izvršna vlast i dalje ne sprovodi.

Evidentno je da postoji jedan broj preduzeća čiji su računi više godina u blokadi koja i dalje posluju.To znači da izbjegavaju da izmire svoje obaveze, a pronašli su "alternativne mehanizme poslovanja", kazala je "Vijestima" savjetnik viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet Ana Vlahović.

Veliki broj firmi u blokadi, kako objašnjava Vlahović, rađa sumnju da se ona bave "alternativnim načinom poslovanja" kako bi izbjegli obaveze.

Predlog CBCG je da se po uvođenju automatskog stečaja odloži njegova primjena u roku od godinu kako bi se ostavilo dovoljno vremena za definisanje potrebnih preduslova za njegovu operacionalizaciju, posebno u sprovođenju intenzivnih programa obuke stečajnih upravnika. CBCG procjenjuje da bi period od godinu bio dovoljan da se pruži još jedna šansa firmama da izađu iz blokade.

Iz CBCG nijesu mogli precizirati za koliko bi se ovom mjerom smanjio dug, jer bi trebalo sprovesti sveobuhvatnu ekspertsku analizu blokiranih pravnih lica i preduzetnika u odnosu na granicu koja bi bila određena za dužinu neprekidnog trajanja blokade računa kao uslova za  automatski   stečaj .

Ona je navela, da pošto ni dužnici ni povjerioci nijesu zainteresovani za pokretanje stečaja postoje indicije da kompanije sa blokadom posluju na drugi alternativni način ne izmirujući dugove.

"Do sličnog zaključka su došle i druge kompetentne institucije koje su otvoreno ukazale na problem da vlasnici preduzeća u blokadi nesmetano osnivaju nova preduzeća, a da prethodno nijesu izmirili dospjele obaveze. Tim društveno neprihvatljivim ponašanjem ugrožava se ne samo likvidnost povezanih firmi, već i likvidnost državnog budžeta, što govori o razmjerama tog problema", istakla je Vlahović.

Centar za građansko obrazovanje uplatio najviše
Apsolutni rekorder po iznosu plaćenog poreza je “ Centar   za   građansko  obrazovanje”, koji je 2013. godine državi po tom osnovu uplatio 59.357 eura.

Budžet CGO je bio 302.250, a u toj organizaciji zaposleno je 14 ljudi. NVO “Juventas” je tokom godine imao na raspolaganju 216.238 eura - 189.839 od stranih donatora, 29.390 od države i 30.398 od drugih prihoda. Organizacija ima 28 zaposlenih, 11 sa punim radnim vremenom i 17 sa skraćenim, zbog čega je platila porez u iznosu od 54.427.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik