U RS-u nema spornih žitarica iz Njemačke

Bez autora
Feb 23 2015

Sporna pakovanja žitarica proizvođača iz Njemačke, za koje je stiglo obavještenje da su zdravstveno neispravni, nisu distribuirani na tržište Republike Srpske, saopćeno je danas iz Inspektorata RS-a. Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je Inspekciju RS za hranu da je putem EU RASFF sistema za brzo obavještavanje o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje, zaprimila informaciju da je u žitaricama za doručak porijeklom iz Njemačke utvrđeno prisustvo nedozvoljenih količina mikotoksina deoksinivalenola (DON). Riječ je o proizvodima „K plus kornfleks", pakovanje od 250 grama, serija L14-05281, „K plus kornfleks", pakovanje od 1.000 grama, serija L14-05290 i „Rial kornfleks", pakovanje od 1.000 grama, svi s rokom trajanja do 25.decembra 2015. godine, njemačkog proizvođača „C. Hanemule verke"...

Sporna pakovanja žitarica proizvođača iz Njemačke, za koje je stiglo obavještenje da su zdravstveno neispravni, nisu distribuirani na tržište Republike Srpske, saopćeno je danas iz Inspektorata RS-a.

Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je Inspekciju RS za hranu da je putem EU RASFF sistema za brzo obavještavanje o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje, zaprimila informaciju da je u žitaricama za doručak porijeklom iz Njemačke utvrđeno prisustvo nedozvoljenih količina mikotoksina deoksinivalenola (DON).

Riječ je o proizvodima „K plus kornfleks", pakovanje od 250 grama, serija L14-05281, „K plus kornfleks", pakovanje od 1.000 grama, serija L14-05290 i „Rial kornfleks", pakovanje od 1.000 grama, svi s rokom trajanja do 25.decembra 2015. godine, njemačkog proizvođača „C. Hanemule verke".

Uvoznik spornog proizvoda za Bosnu i Hercegovinu je kompanija „Konzum" Sarajevo.

-U saradnji sa inspekcijom za hranu Grada Banja Luka hitno je izvršena vanredna inspekcijska kontrola u poslovnoj centrali za RS gdje je utvrđeno da je uvoznik već izvršio opoziv proizvoda. Prema izjavi odgovorne osobe, sporni lotovi navedenih proizvoda nisu distribuisani na tržište Republike Srpske, a iz preventivnih razloga vrši se opoziv svih lotova tri navedena proizvoda – saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Potrošačima koji su ranije eventualno kupili ovaj proizvod preporučuju da ga ne konzumiraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik