Parlament BiH usvojio izjavu o reformama, ispunjen prvi uvjet iz novog pristupa EU

Bez autora
Feb 23 2015

Parlament Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojio izjavu o spremnosti vlasti te zemlje na provedbu reformi na kojima inzistira Euripska unija ispunivši tako temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH, parafiranog još 2007. godine.Odluku o usvajanju izjave Zastupnički i Dom naroda parlamenta BiH donijeli su na odvojenim sjednicama neposredno prije najavljenog govora visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, koja je doputovala u službeni posjet BiH...

Parlament Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojio izjavu o spremnosti vlasti te zemlje na provedbu reformi na kojima inzistira Euripska unija ispunivši tako temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH, parafiranog još 2007. godine.

Odluku o usvajanju izjave Zastupnički i Dom naroda parlamenta BiH donijeli su na odvojenim sjednicama neposredno prije najavljenog govora visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, koja je doputovala u službeni posjet BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je izjavu krajem siječnja, a nakon toga su je potpisali predsjednici četrnaest političkih stranaka koje imaju zastupnike u državnom parlamentu.

Izjava je načelne naravi i govori o tome kako će vlasti i političke stranke u BiH djelovati na provedbi socijalnih, gospodarskih i političkih reformi čiji je cilj osigurati da u naredne četiri godine ta zemlja bude u stanju podnijeti zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

To je ujedno sastavi dio nove politike EU prema BiH koja je potkraj 2014. godine usvojena na poticaj Njemačke i Velike Britanije.

Zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju o izjavi opće nisu raspravljali, no u kratke tri diskusije jasnu potporu dali su joj zastupnici oporbe.

"Važno je to što je u izjavi navedeno kako smo privrženi načelimai vrijednostima na kojima se temelji EU, a o tome bi valjalo voditi računa i kada se na dnevnom redu nađu sve druge važne teme za BiH", kazao je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Saša Magazinović, dodajući kako su europske integracije posao na kojemu vlast i oporba trebaju zajednički raditi.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović kazao je pak kako od same izjave ne očekuje previše jer su slični dokumenti potpisivani i ranije, no od njihove provedbe nije bilo ništa.

Raspravu i glasovanje o izjavi bojkotirali su jedino zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), iako je predsjednik te stranke Milorad Dodik ranije također potpisao izjavu.

Sjednicu su napustili nakon što je skupštinska većina ponovo odbila njihov zahtjev za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, kojega redovito postavljaju već gotovo dva mjeseca optužujući ga da je povezan s ratnim zločinima počinjenim nad Srbima unatoč tome što protiv njega nije pokrenuta nikakva istraga niti je podignuta optužnica.

Visoka predstavnica za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku u Sarajevu se sastaje s najvišim bosanskohercegovačkim državnim i entitetskim dužnosnicima, a održati će i govor na plenarnom zasjedanju parlamenta BiH tijekom dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik