Evrogrupa odobrila produženje pomoći Grčkoj

Bez autora
Feb 24 2015

Ministri finansija evrozone su, po završetku jednočasovne telefonske sednice, odobrili cetvoromesečno produženje programa finansijske pomoći Grčkoj. Posle telefonske sednice Evrogrupe, nacionalne procedure za produženje grčkog programa pomoći mogu da počnu.Time je, kako piše Gardijan, loptica prebačena u dvorište nacionalnih parlamenata koji sada treba da odobre produženje programa pomoći Atini...

Ministri finansija evrozone su, po završetku jednočasovne telefonske sednice, odobrili cetvoromesečno produženje programa finansijske pomoći Grčkoj, izveštava britanski list Gardijan.  

"Posle telefonske sednice Evrogrupe, nacionalne procedure za produženje grčkog programa pomoći mogu da počnu", napisao je evropski komesar zadužen za evro Valdis Dombrovskis na svom Tviter nalogu.

Time je, kako piše Gardijan, loptica prebačena u dvorište nacionalnih parlamenata koji sada treba da odobre produženje programa pomoći Atini.

I slovački ministar finansija, Peter Kažimir, napisao je na Tviteru da je postignut dogovor sa Grčkom na temeljima koji su postavljeni prošlog petka, kao i da Grke sada čeka težak rad do sredine aprila.

Spisak je trebalo da u Brisel stigne do sinoć u ponoć, pošto su zemlje članice evro zone u petak odlučile da Grčkoj za četiri meseca produže finansijsku pomoć, ali uz uslov da Atina tokom vikenda pripremi i međunarodnim kreditorima podnese spisak reformi koje namerava da sprovede.

Na spisku su, kako se nezvanično saznaje, mere za suzbijanje korupcije, utaje poreza i PDV, ilegalne preprodaje cigareta i goriva, posebno za brodove.

Vlada Grčke predlaže i da država sa 60 miliona evra plati struju za najsiromašnije porodice koje to same ne mogu, a da sa 750 miliona finansira narodne kuhinje.

Nova grčka vlada, na čelu sa Aleksisom Ciprasom, ranije je najavila da će tražiti da se promene uslovi pod kojima Grčka dobija pomoć međunarodnih kreditora.

Nemačka je među prvima odbacila zahteve nove vlade u Atini, naglasivši da se prethodne obaveze moraju poštovati.

Takav stav kasnije je podržao i Portugal, a veruje se da će zahtev Grčke za reviziju sporazuma o pomoći odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje, koje su ranije sprovele stroge mere štednje, da bi ušle ili opstale u evrozoni.

MMF: U pismu grčkih vlasti nema jasnih garancija
Generalna direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je danas da spisak reformi koje su grčke vlasti uputile ministrima finansija evro zone ne pruža jasne garancije za nastavak programa reformi u toj zemlji.

U pismu predsedniku evrogrupe Jerunu Dejselblumu, objavljenom danas, Lagard ukazuje i da su napori koje ulaže Grčka ipak dovoljni za nastavak programa finansijske pomoći međunarodne zajednice.

Pismo Lagard objavljeno je u istom trenutku u kojem je evrogrupa, koju čine ministri finansija evro zone, odobrila nastavak programa pomoći Grčkoj na osnovu reformi koje je Atina obećala da će sprovesti.

Iako je ocenila da je lista obećanih reformi "dovoljno kompletna za početnu osnovu za uspešno okončanje programa", Lagard je istakla da ona "nije dovoljno specifična".

"Ohrabrena sam odlučnošću novih grčckih vlasti koja se čini jača, u nekim oblastima, poput borbe protiv utaje poreza i korupcije, i želimo da znamo više o njihovim planovima", dodala je šefica MMF.

"Ipak u nekim oblastima, možda i najvažnijim, pismo ne nudi dovoljno jasne garancije vlade da će pokrenuti reforme predviđene u okviru memoranduma o ekonomskim i finansijskim politikama", kazala je.

Taj memorandum je osnova programa podrške "trojke" (Evropske centralne banke, EU i MMF) Grčkoj.

Merkelova podržala plan
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas svoju konzervativnu stranku da na ovonedeljnom zasedanju parlamenta podrži predlog o produženju finansijskog programa pomoći Grčkoj, izjavio je danas jedan od poslanika iz nemačkog parlamenta.

"Merkelova je, takođe, poručila da će se nastaviti pregovori sa levičarskom vladom u Atini, ali je naglasila da 'zadatak u potpunosti nikako nije obavljen'", izjavio je taj poslanik, a prenosi agencija Frans pres.

"Donji dom nemačkog parlamenta (Bundestag) bi u petak trebalo da se izjasni o predloženom četvoromesečnom produženju programa pomoći Atini", izjavio je vodeći zvaničnik vladajuće Hrišćansko-demokratske stranke, Mihael Grose-Bremer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik