„Gugl“ i „Epl“ na četiri točka

Bez autora
Feb 24 2015

Tehnološki napredak polako smanjuje moć automobilskih kompanija. Pored onih najpoznatijih, pojavljuju se novi proizvođači, veoma sofisticirani, koji primenjuju nove tehnologije. Električna vozila i vozila na vodonik već se serijski proizvode, a nedavno su i velikani intreneta „Gugl“ i „Epl“ javili da se uključuju u trku za prevoz budućnosti.U „Eplu“ ne negiraju da posle tehničkih gedžeta koji su promenili sliku savremenog sveta komunikacije prave i automobil. To nije običan automobil, već pametno vozilo koje se samo vozi i ima električni pogon. „Epl“ već neko vreme poziva ljude iz kompanije „Tesla motors“ što potvrđuje da će uskoro najveći koncern elektronike imati šta da pokaže javnosti...

Tehnološki napredak polako smanjuje moć automobilskih kompanija. Pored onih najpoznatijih, pojavljuju se novi proizvođači, veoma sofisticirani, koji primenjuju nove tehnologije. Električna vozila i vozila na vodonik već se serijski proizvode, a nedavno su i velikani intreneta „Gugl“ i „Epl“ javili da se uključuju u trku za prevoz budućnosti.

U „Eplu“ ne negiraju da posle tehničkih gedžeta koji su promenili sliku savremenog sveta komunikacije prave i automobil. To nije običan automobil, već pametno vozilo koje se samo vozi i ima električni pogon.

„Epl“ već neko vreme poziva ljude iz kompanije „Tesla motors“ što potvrđuje da će uskoro najveći koncern elektronike imati šta da pokaže javnosti.

„'Epl' radi na celom autu a ne samo na tehnologiji za automobile, procenat trenutno završenog posla je - oko 80 posto“, istakao je direktor kompanije Tim Kuk.

Međutim, ni „Gugl“ ne sedi skrštenih ruku. Pionir u pravljenju svih mapa saobraćajnica na svetu, satelitske navigacije, još prošle godine predstavio je svoj samoupravljajući automobil.

Dovoljno je da imate plan i automobil dolazi po vas i vozi vas tamo gde želite bez volana i komandi. Trenutno je dvosed, ali biće i četvoroseda. Jedna grupa običnih ljudi probala je „Gugl“ automobil i oduševljeni su njegovom upotrebljivošću.

U „Mercedesu“ su uvideli gde ide auto-industrija pa su brže bolje već napravili svoj model „F 015“ koji je takođe samoupravljajući i koji tehnološki gledano objedinjuje napore i „Gugla“ i „Epla“.

Već sada može četiri odrasla putnika da vozi bez upotrebe komandi, ali ako želite možete i sami upravljati tim vozilom. U „Mercedesu“ imaju dileme o tome kako zakonski urediti vožnju bez vozača.

„Moramo pokrenuti čitavu pravnu struku. Prvi put za prekršaj ili nesreću može biti optužena mašina. Da li je pogrešila ona sama ili njen programer ili deo sistema jer neko nije uneo tačne podatke velika je dilema o kojoj se moramo brzo dogovoriti“, objašnjava Diter Zece iz „Mercedesa“.

Prema prognozama stručnjaka, za pet do sedam godina oko 10 odsto automobila u saobraćaju biće bez vozača.

Zakone za ta vozila donele su države poput Kalifornije i Ilinoja, a ostale države bi možda mogle samo da preuzmu već postojeća rešenja. Kod nas još niko ne razmišlja o ovome, a nemamo ni zakone za elektro-vozila, a ni pravila šta se može a šta ne može uvoziti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik