Predstavljeni projekti energetske učinkovitosti namijenjeni poslovnom sektoru

Bez autora
Feb 25 2015

Projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša važni su zato što korist imaju svi – od građana do poduzetnika. Za građane to znači manju potrošnju energije, manje troškove režija, bolji standard i kvalitetu života. Za domaće tvrtke i obrtnike to je posao, to su plaće za stotine radnika. K tome, projektima namijenjenima direktno poslovnom sektoru omogućavamo vam da smanjite troškove, uvedete moderne tehnologije, budete konkurentniji. Zato smo u 2015. godini za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurali 600 milijuna kuna. To će omogućiti realizaciju projekata vrijednih gotovo 1,5 milijardu kuna. Time pokrećemo investicije i gospodarski razvoj, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predstavljeni projekti energetske učinkovitosti namijenjeni poslovnom sektoru„Projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša važni su zato što korist imaju svi – od građana do poduzetnika. Za građane to znači manju potrošnju energije, manje troškove režija, bolji standard i kvalitetu života. Za domaće tvrtke i obrtnike to je posao, to su plaće za stotine radnika. K tome, projektima namijenjenima direktno poslovnom sektoru omogućavamo vam da smanjite troškove, uvedete moderne tehnologije, budete konkurentniji. Zato smo u 2015. godini za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurali 600 milijuna kuna. To će omogućiti realizaciju projekata vrijednih gotovo 1,5 milijardu kuna. Time pokrećemo investicije i gospodarski razvoj“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predstavnicima poslovnog sektora ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prezentirali su projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u 2015. godini osigurano 600 milijuna kuna.

Ministar Zmajlović naglasio je da svi projekti koji se provode direktno utječu na poslovni sektor, smanjenjem troškova ili poslovima na kojima rade mala i srednja poduzeća.

Projekti energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća znače posao za građevinski sektor i obrtnike. Oni će biti zaposleni na obnovi fasada, krovova, izradi i postavljanju stolarije. Ove godine planira se energetska obnova čak 10.000 obiteljskih kuća. To je, istaknuo je ministar Zmajlović, 10.000 malih gradilišta po cijeloj Hrvatskoj, to su poslovi i plaće za domaće tvrtke i obrtnike.

Uz to, kroz programe namijenjene direktno poslovnom sektoru mogu unaprijediti proizvodnju i smanjiti troškove.

Direktor Fonda Sven Müller rekao je da je ove godine ukupno pripremljeno 36 javnih poziva i natječaja za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koje Fond sufinancira sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Prezentirajući projekte koji su namijenjeni direktno poslovnom sektoru naglasio je da je novost ove godine program energetske obnove komercijalnih zgrada, znači ureda, hotela, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i slično. Javni natječaj za energetsku obnovu nestambenih zgrada vrijedan 25 milijuna kuna objavljen je 30. siječnja i otvoren je do 30. ožujka 2015. godine. Osim obnove bit će moguće i prijaviti gradnju niskoenergetskih ili pasivnih zgrada, energetskog razreda A i bolje, te dobiti i do 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava ili beskamatni zajam.

Kroz projekte energetske učinkovitosti u proizvodnji mogu se provesti zamijene energenta, postaviti učinkovitiju rasvjetu, sustave grijanja i hlađenja.

Ove godine pokrenut je i program korištenja obnovljivih izvora energije u turističkim objektima - hotelima, kampovima, apartmanima. Javni poziv vrijedan 13 milijuna kuna namijenjen je poticanju uporabe sunčeve energije u kampovima, ulaganju u toplinske sunčeve sustave te povećanju učinkovitosti rashladnih sustava u hotelima i drugim turističkim objektima.

Uz to, nastavlja se sa projektima energetske učinkovitosti u prometu kroz koje se subvencionira kupnja električnih i hibridnih vozila, pregradnja vozila na struju ili plin, treninzi eko vožnje.

„Svi ti projekti imaju za cilj smanjiti potrošnju energije, a to za vas znači manje troškove. Ova ulaganja doprinose tome da dugoročno budete konkurentniji, otporniji na krizu, da podižete standard proizvodnje i rada na nivo EU-a“ – naglasio je ministar Zmajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik